Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 01.12.14 в ПАРКИРАНЕ | 0 коментара

Паркиране в Хайделберг

Паркиране в Хайделберг

Пристигате в Хайделберг с Автомобил? Прочетете повече за това какви възможности за паркиране имате в града, кои са най-удобните места за спиране в зависимост от желаната дестинация и не на последно място колко ще ви струва лукса да се придвижвате с автомобил.

Повече информацияПаркиране около замъка и фуникуляраПаркиране по улицитеБезплатно паркиранеПлатени гаражиХотели с безплатен паркинг

Общи сведения

Обърнете внимание, че тази статия се отнася за туристи. Ако смятате да живеете в града или да учите в Хайделбергския университет тя няма да ви е от голяма помощ.

Паркирането в Хайделберг, особено в Стария град, където са повечето туристически обекти, е трудно и скъпо удоволствие. Ако имате достатъчно време е желателно да замените автомобила с по-популярен начин за придвижване – трамвай, автобус, колело или S-bahn. Също така Хайделберг има голяма железопътна гара.

За паркиране в централната част на града имате две възможности – открито, по улиците на града и в закрити платени паркинги. Притежателите на електрически автомобили могат да се възползват от „Зелената зона“ на Хайделберг. Повече информация на www.heidelberg.de 

 

Платено паркиране по улиците

Паркирането разрешено само за жителиПотърсете зона, обозначена със знак за паркинг. Уверете се, че няма допълнителна указателна табела, подобна на тази в дясно. Ако откриете такава, това означава, че паркирането е разрешено само за живущи в района. Повечето зони за платено паркиране са безплатни в събота след обяд и в неделя.

В повечето случаи, платеното паркиране по улиците е с ограничено време, потърсете табелата показваща максимално допустимото време – обикновено е между 0,5 и 2 часа. Заплащането става на машини, разположени в близост до зоната за паркирането.

Машините приемат само монети и не връщат ресто.

Бъдете подготвени с монети от 10, 20 и 50 Евро цента, 1€ и 2€ се приемат само от по-новите апарати.

Трябва да предплатите желания период и да поставите издадения билет на таблото си.

 

Паркиране с диск (часовник)

Безплатно паркиране с паркинг дискТова е единственият начин за безплатно паркиране. За да се възползвате от него трябва да намерите зона обозначена с табела, като тази в дясно и да сложите „Паркинг диск“ на таблото си, с който да обозначите часа на паркиране. Всяка зона има максимално време за престой, внимавайте да не го надвишите, тъй като ще бъдете глобени.

Диск-часовник за паркиране

Европейски стандарт за „Паркинг диск“

Паркинг дискът има колело, разграфено от 1 до 12 и дава възможност да се зададе час с точност до 30 минути. Винаги се закръгля към следващия възможен час.
Пример: Независимо дали пристигнете в 10:01 или в 10:29, трябва да завъртите колелото на 10:30 часа.

 

Обществени паркинги – местоположения и цени

Най-разпространеният (но и най-скъп) начин за паркиране в Хайделберг са многоетажните паркинги. Те са напълно автоматизирани, заплащането става на машини, разположени в близост до пешеходните входове на паркинга. След като заплатите, имате 30 минути (на някои места 20мин.), за да стигнете до колата си и да напуснете съоръжението.

Вземете билета от бариерата със себе си, трябва да платите преди да се върнете в колата.

Машините приемат монети и банкноти, но не и кредитни/дебитни карти.

Машините връщат ресто, но повечето са с интерфейс само на немски език.

Цени за паркиране

Стандартната цена за паркиране е 1,50€/час.

Някои паркинги предлагат определени намаления, като:

По-ниска цена след третия час (Напр. 1€/час)

Максимална цена за 1 ден (обикновено около 12€)

Нощна тарифа (според работното време на гаража)

Адресите на всички паркинги в Хайделберг, цени и свободните места в реално време, можете да следите на:


Паркиране около станция „Корнмаркт“ на фуникуляра

В района на Стария град има множество места за платен престой, но е най-удачно да сведете избора си до тези два варианта:

1Паркинг P7 – предлага най-ниската цена 1€/час. Намира се в близост до Хаупт Щрасе (централната улица на стария град) и Унтерен Щрасе (улицата с баровете)


2Паркинг P12 – цената е 1,50€/час, но има отстъпки за по-дълъг престой, а по-високата цена се компенсира от местоположението – в сградата на началната станция на фуникуляра.


Изтегли упътвания

Хотели с безплатен паркинг

Един от начините да си спестите парите за паркинг е да нощувате в хотел с безплатен паркинг. Следните места предлагат това:

Първият се намира до ЖП гарата, на 15 минути пеша от Стария град. Втория хотел е на 5 минути от замъка и освен паркинг предлага още безплатен интернет и закуска на шведска маса.

Последна актуализация: 13 ноември, 2015г.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация