Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 18.07.16 в АКЦЕНТИ, МЕСТА | 0 коментара

9 интересни забележителности в Рейкявик

9 интересни забележителности в Рейкявик

Истинската красота и интересните забележителности в Исландия са извън столицата, но в Рейкявик също има какво да посетите. Градът не е голям и посочените обекти могат да се обходят пеша. До 10 ч. столицата „спи” и по улиците почти не се виждат хора. Исландия става все по-популярна дестинация и в града, както и из цялата страна, могат да се видят повече туристи, отколкото местни.

Голяма част от забележителностите на страната могат да се видят в реално време, благодарение на поставените на място уебкамери.

Църква ХалгримскСкулптура SólfarМузей на пениситеЗала ХарпаПерлатаМузей ВикинГрадското езероКитовете на ИсландияГлавната улицаМестоположение

Времето в Рейкявик

Религия

Църквата „Халгримск“

Църквата Халгримск отвън

Външният ѝ вид напомня на гейзер

Църквата „Hallgrimskirkja“ се отличава с модерен дизайн и се счита за един от символите на Рейкявик. Външният ѝ вид напомня на гейзер – едно от нещата, с които е популярна Исландия. Намира се в центъра и благодарение на височината си от 74,5 м. се вижда от почти всеки край на града. Отпред е издигнат паметник на Лейфур Ериксон, викинг и пътешественик. Храмът е кръстен на исландския поет и свещеник Халлагруме Петтерсон. Украсата във вътрешната част на църквата не е много, но впечатление прави огромният орган. При повече късмет можете да присъствате на служба, концерт или репетиция и да чуете органа в цялата му прелест. От върха на църквата се разкрива прекрасна гледка към Рейкявик. До върха посетителите могат да стигнат с асансьор, който спира на 8-мия етаж, а след това се изкачват малко стъпала. Асансьорът побира само 6 човека и е вероятно да има опашка.

Съвет: Можете да избегнете таксата за кулата, като се порадвате на друга прекрасна гледка към града – посетете Perlan.

Информация

Адрес: Hallgrímstorg 101, Рейкявик, Исландия

Телефон: (+354) 510 1000

Уебсайт: www.hallgrimskirkja.is

Работно време

Всеки ден от 9:00 до 21:00 часа

Цени

Входът за църквата е свободен.

Такса за кулата с панорамна площадка, от където се вижда целия град: 900 ISK (~13 лв.) за възрастни и 100 ISK (~1.50 лв.) за деца на възраст от 7 до 14 г.

Паметници

Скулптурата Sun Voyager (Sólfar)

Красивата скулптура Sun Voyager

Представлява викингски кораб

Скулптурата е изработена от неръждаема стомана и представлява конструкция на викингски кораб. Sun Voyager е символ на Исландия. Намира се до брега на Атлантическия океан и от тук има хубава гледка към океана и планините. Мястото е много туристическо и понякога може да се наложи да почакате, докато направите снимка без други хора.

Адрес: Sculpture & Shore Walk, Рейкявик, Исландия

Събития

Концертна зала „Харпа”

Концертна зала „Harpa” отвътре

Името на залата означава арфа

„Harpa” е новата концертна зала на Рейкявик и гордост за жителите му.  Името на залата означава арфа. Оригиналната сграда е по проект на Henning Larsen Architects в сътрудничество с известния в областта на съвременното изкуство артист Олафур Елиасон. „Harpa” е близо до пристанището и гледките от последния етаж са прекрасни, а отвън архитектурата е уникална. В сградата има още конферентни зали, ресторант, кафене с happy hour, магазин за сувенири и безплатни тоалетни.

Информация

Адрес: Austurbakki 2, Рейкявик 101, Исландия

Телефон: (+354) 528 5000

Уебсайт: www.harpa.is

Работно време

Сградата отваря в 9:00 часа.

Предлагат се турове с гид за разглеждане на залите:

От 15 май до 15 септември: всеки ден от 11:00, 13:30, 15:30 и 17:30 ч.

От 16 септември до 14 май: в делнични дни – от 15:30 ч., в събота и неделя – от 11:00 и 15:30 ч.

По коледните и новогодишни празници: на 24 декември – от 11:00 ч. / 26 декември – от 11:00 и 15:30 ч. / 31 декември – от 11:00 и 15:30 часа.

Продължителност на тура: 45 мин.

Цени

Редовна цена: 1950 ISK (~28 лв.)

Цена на официални празници: 2500 ISK (~36 лв.)

Билети се продават на касата на етаж 1. Продължителността на тура е 45 мин.

Култура

Музей на пенисите

Фасадата на Музеят на пенисите

Слави се като единственият такъв в света

Icelandic Phallological Museum е по-известен като Музей на… пенисите и се слави като единственият такъв в света. В него са изложени над 200 пениса на китове, тюлени, моржове, мишки, мечки, дори на човек, на елф и на трол. Те се съхраняват в епруветки или стъкленици с формалдехид,  както и изсушени и закачени по стените. Въпреки нестандартната идея и неголямата му площ, мястото е силно посещавано от туристи. Музеят разполага с малко магазинче за сувенири.

Информация

Адрес: Laugavegur 116, Рейкявик 105, Исландия

Телефон: (+354) 561 6663

Уебсайт: www.phallus.is

Работно време

Oт 1 май до 30 септември: 10:00 – 18:00 часа

Oт 1 октомври до 30 април: 11:00 – 18:00 часа

Цени

Стандартен билет: 1250 ISK (~18 лв. )

Билет за инвалиди и пенсионери: 1000 ISK (~14 лв.)

Деца под 13г. влизат безплатно, но с възрастен придружител

Панорама

Perlan (Перлата)

Сградата на Перлата

Купола с наблюдателната площадка на Perlan

Комплексът е разположен около (и над) резервоарите за гореща вода на хълма Öskjuhlíð. На последния етаж на сградата има наблюдателна площадка (до там може да се стигне и с асансьора), от където се разкрива панорама чак до пристанището. Най-добре е да се посети при ясно време, когато не вали и гледката е най-хубава. На същия етаж се намира и ресторанта, който обаче е доста скъп. В сградата има още кафене, магазин за сувенири и безплатни тоалетни. На партера има изкуствен гейзер. Пред Perlan има нестандартни скулптури на музиканти, с които туристите обичат да се снимат.

Информация

Адрес: Oskjuhlið Hill, Рейкявик, Исландия

Телефон: (+ 354) 562 0200

Уебсайт: www.perlan.is

Работно време

Сградата отваря всеки ден от 10:00 часа.

Цени

Входът е безплатен, дори и за наблюдателната площадка.

История

Vikin – Maritime Museum

Корабът „Odinn"

До 2006г. е бил част от бреговата охрана

Музеят на корабоплаването показва историята на Исландия, тясно свързана с рибарската индустрия. Част от музея е кораба „Odinn”, който до 2006 г. е бил част от бреговата охрана на страната, а след това е заменен с нов и по-голям кораб. Провеждат се турове с гид и могат да се видят капитанската каюта, машинното отделение, каютите на екипажа, кухнята, столовата и контролната кабина.

Информация

Адрес: Grandagarour 8, Рейкявик 101, Исландия

Телефон: (+354) 5179400

Работно време

Всеки ден от 10:00 до 17:00 ч.

Обиколка на кораба „Odinn”: туровете са от 13:00, 14:00 и 15:00 ч.

Цени

Вход за музея: 1500 ISK (~22 лв.);  деца (до 18г.), инвалиди и хора над 70 г. –  безплатно

Обиколка на кораба „Odinn” (туровете са от 13 ч., 14 ч. и 15 ч.): 1200 ISK (~17 лв.); Продължителност  – 1 час.   Вход за инвалиди – безплатно.

Ако не желаете да посещавате музея, а само кораба, може да закупите билет само за тур на „Odinn”.

Изложба

Китовете на Исландия (Whales of Iceland)

Сградата на изложбата „WHALES OF ICELAND”

Изложба с 23 вида кита в реален размер

Изложбата показва 23 модела в реален размер на различни видове китове. В залите светлината е приглушена и се озвучават от звуците на китове и морски обитатели. Атмосферата е магическа. Сградата се намира на пристанището. Целият музей се състои от 2 зали и се разглежда за около 30 мин. Въпреки високата цена на билета, изложбата си струва, най-вече за малките посетители.

Информация

Адрес: Fiskislóð 23-25 – Рейкявик 101, Исландия

Телефон: (+354) 571 00 77

Уебсайтwww.whalesoficeland.is

Работно време

Всеки ден с изключение на 25 и 26 декември.

 

От 1 септември до 31 май: 10:00 – 17:00 ч.

От 1 юни до 31 август: 10:00 – 18:00 ч.

Цени

Стандартен билет: 2900 ISK (~42 лв.)

Деца от 7 до 15 г.: 1500 ISK (~22 лв.)

Деца до 7 г. – безплатно

Пенсионери: 2000 ISK (~29 лв.)

Парк

Градското езеро Tjörnin

Градското езеро на Рейкявик

Eзеро Tjörnin е любимо място за разходка

Градското езеро заема сравнително голяма площ за малък град като Рейкявик. В него свободно плуват лебеди и патици, които посетителите често хранят с хляб. Около езерото има пейки, където може да поседнете и да си починете, докато се наслаждавате на спокойствието на града. До самото езеро има мост, по който се стига до Кметството.

Входът е свободен.

Запишете се за бюлетина!

[newsletter]

Шопинг

Главната улица “Laugavegur”

Улица Лаугавегур е популярно място за разходка и шопинг

Начало на пешеходната част от улицата

Главната улица на Рейкявик е дълга и води към брега. Тук ще видите красиви стари сгради, както и нови такива, боядисани в ярки цветове и street art.  По цялото протежение на улицата се намират магазини за сувенири, ресторанти, барове, магазини за известните исландски вълнени пуловери и чорапи. Цените са високи и почти не се усеща разлика в в различните магазини. Обърнете внимание на тези, на чиято витрина има стикер “TAX FREE” – при покупка от тях можете да си възстановите ДДС, в случай че сте пазарували за повече от 6000 ISK. Исландия е популярна с нощния живот – той е съсредоточен именно на тази улица. Ако искате да вечеряте в ресторант на главната улица в петък или събота, най-добре направете резервация, за да имате гарантирано място. На ул. Laugavegur се намират: популярния Lebowski Bar; заведение за бързо хранене Chuck Norris Grill, на чиято витрина, както и вътре има забавни надписи, свързани с актьора; магазин за хранителни стоки от веригата Bonus.

Обектите, подредени на картата

Центриране
Трафик
Колоездене
Транспорт
Google MapsИзтегли упътвания

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 21 ноември, 2016г.

Покажи повече This picture loads on non-supporting browsers.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация