Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 09.03.15 в ВИЗИ | 61 коментара

Виза за Русия в няколко стъпки

Виза за Русия в няколко стъпки

Ако ви предстои кандидатстване за издаване на туристическа виза за Руската федерация, то спокойно можете да бъдете оптимисти относно крайния резултат. Процедурата следва ясни правила, които са публикувани на сайта на Руското посолство, а при наличие на изрядни документи почти сигурно ще получите разрешение да влезете в страната. Това разбира се е в пълен контраст с други страни, изискващи виза за български граждани, които правят всичко възможно да не ви позволят да осъществите планираното пътуване. 

ДокументиПоследователност на действиятаЦениСъдействие (Visa Support)Руски визови центрове

За руските визи

Статията се отнася до издаване на еднократна или двукратна туристическа, делова или частна виза за Русия. Обърнете внимание, че многократни туристически визи не съществуват. За издаване на работна и учебна виза се свържете с най-близкия до вас Руски визов център. Издаването на виза става „по документи“, т.е. не се провежда интервю с консул. Подаването на документите и вземането на готовите паспорти може да бъде направено от друго лице, стига то да разполага с нотариално заверено пълномощно. В пълномощното трябва изрично да е упоменато, че упълномощеният ще подаде документите от ваше име и ще вземе паспортите, когато са готови. Визовите центрове предлагат и услуга за изпращане на готовите паспорти по куриер, срещу допълнителна такса.

Образец на Руска виза

Така изглежда Руската виза за български граждани

Необходими документи

За издаването на виза се изисква определен набор от документи, липсата на който и да е от тях ще доведе до отказ.

Задграничен паспот: трябва да има валидност поне 6 месеца след планираната дата за напускане на Руската Федерация

Копие на паспорта: подгответе копие на първата страница от паспорта и го приложете към документите

Снимка: необходима е 1бр. цветна паспортна снимка с размери 3,5 х 4,5см, като лицето да заема не по-малко от 50% от целия кадър

Застраховка: За целия период на пътуването трябва да имате валидна застраховка за пътуване в чужбина, с минимално покритие от 30 000 €. Най-лесно е да изберете и сключите такава онлайн на 24ins.com. Брокера предлага сравнение между цените и условията на повечето застрахователни компании, а доставката е безплатна и се извършва в рамките на 24 часа. При подаването на документите в Руския визов център задължително оставете копие на полицата, тъй като оригинала ще ви е необходим на граничния контрол при влизане в Русия.

Ваучер: Ще ви е необходим ваучер от руска туристическа агенция, както и потвърждение за настаняване (т. нар. Visa support). Повечето хотели оказват съдействие за виза, срещу допълнително заплащане. Добра идея е да ползвате услугите на руски туроператор за издаване на необходимите документи. East West Link предлага услуга, която лично сме проверили – цената е 25€, документите се изпращат около 24 часа след попълване на формуляра и зaплащане на таксата (повече за услугата Visa Support).

След пристигане в Руската федерация, имате 3 дни да регистрирате визата си. Обикновено това се прави в първия хотел, в който се настаните. Семейният Хотел Делукс в Санкт Петербург предлага такава услуга безплатно. В Москва можете да отседнете в семплия Mini-Hotel Na Sokolinke, който предлага безплатна регистрация, безплатен паркинг и се намира само на 5 минути пеша от метростанция. Petro Palace Hotel 4*, Санкт Петербург и Golden Ring Hotel 5*, Москва са централно разположени и предлагат висок клас настаняване.


Запишете се за бюлетина!

[newsletter]

Визова анкета: Попълва се електронен формуляр, на английски език, на сайта на Консулския департамент на Министерството на външните работи на Руската Федерация. Това трябва да стане след като сте готови с всички останали документи, тъй като в него се попълват дати на пътуването, номер на застраховката, паспорта и ваучера, както и името на руската туристическа фирма и вашата месторабота. Обърнете внимание, че е абсолютно забранено да посещавате градове и региони в Русия, различни от изрично упоменатите във визовата анкета.

Записан час: Желателно е да си запишете час за посещение, тъй като в противен случай може да се наложи да чакате по-дълго. Часовете се записват онлайн на сайта на VHS-Bulgaria.

Самолетен билет: За издаване на виза НЕ Е необходимо да резервирате полет. Това може да направите след като получите паспорта си с валидна виза в него. Задължително е да закупите двупосочен билет и да го представите на митническия служител при влизане в Русия. Без резервиран полет в обратна посока може да не бъдете допуснати в страната. Можете да откриете най-евтиния, най-краткия или най-удобния за вас полет от България до Москва, Санкт Петербург или друг руски град чрез kiwi.com. Сайта предлага бързо и интуитивно търсене и резервиране на полети по целия свят с прекачвания между нискотарифни и традиционни авиокомпании, като в цената е включена гаранция при прекачване. Добра идея е да потърсите и чартърни полети от морските летища във Варна и Бургас, които често са на ниска цена.

Последователност на действията

Руските визи се издават за точно определен период от време. Това означава, че първото нещо, което трябва да направите е да определите датите на пътуването си. За да се възползвате от най-изгодни цени на самолетните билети и нощувките е желателно да започнете подготовката възможно най-рано. Важно е да се отбележи, че подаването на документи за издаване на виза може да се случи не по-рано от 3 месеца преди датата на заминаване. Оптималния момент за планиране и подготовка е около 100 дни преди отпътуването, а в случай, че нямате валиден задграничен паспорт – 4 месеца. По-долу е представена възможно най-ефективната последователност:

1Изберете периода от година, в който желаете да пътувате и продължителността на престоя в Руската федерация.

2Уверете се, че паспорта ви изтича не по-рано от 6 месеца след датата на заминаване от Русия.

3Проверете възможните полети и изберете конкретни дати на база цена, продължителност, брой прекачвания и тн. Уверете се, че има достатъчно свободни места, както и възможни алтернативни полети в същите дни с приемливи показатели. Все още е рано да купувате самолетните билети!

4Изберете хотел, по възможност без предплащане и с безплатна анулация. В booking.com можете лесно да откриете такъв. Все още е рано да правите резервация!

Лично сме проверили следните два бюджетни хотела:

Ако търсите повече лукс и удобства, то трябва да се насочите към:

Още предложения за хотели:

5Поръчайте Visa Support документи (туристически ваучер + потвърждение за настаняване). Издаването става в рамките на 1 работен ден, а ваучерите се изпращат по email. Услугата, която се предлага от East West Link, позволява по-голяма свобода, тъй като може да поръчате ваучер за по-дълъг период от планираното посещение, като въведете името на един от хотелите, където смятате да отседнете (вижте всички предимства). Подобна услугата се предлага и от някои хотели, но те ще ви издадат ваучер само за датите на престоя ви, което не е подходящо ако планирате обиколка на няколко града или искате да закупите самолетни билети на възможно най-добра цена. В booking.com, ще откриете информация за предлаганите визови услуги в карето „Additional information“ в края на страницата на всеки хотел. Ако тази информация липсва, можете да я потърсите в официалния сайт на хотела (някои хотели не предлагат подобни услуги).

6Направете резервация в избраните хотели. Обърнете внимание на цената за регистрация на визата, тъй като задължително трябва да използвате тази услуга.

7Сключете застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие поне 30 000 €. Можете да направите това онлайн, на адрес 24Ins.bg – брокерът работи с почти вскички застрахователни компании, изберете най-подходящата за вас. Доставката е безплатна и се извършва в рамките на 24 часа! Практично е да сключите отделни полици за всеки пътник. Направете копия на полиците, които да предадете във визовия център.

8Попълнете визовата анкета на сайта на Консулския департамент на Министерството на външните работи на Руската Федерация (на английски език). В края на анкетата изберете желаното от вас място за подаване на документи – VHS София, Варна или Русе. Макар да можете да изберете и Руското посолство в София (което би ви спестило 50лв. такса за обслужване, ако беше възможно) от там ще ви насочат към един от визовите центрове, което ще ви принуди да попълвате анкетата наново и да загубите време. Принтирайте формуляра и го подпишете.

9Пригответе актуална паспортна снимка с размери 3,5 х 4,5 см

10Запишете час за подаване на документи за руска виза в сайта на VHS-Bulgaria.

Ще бъдете предупредени, че наличието на виза в задграничния паспорт не ви гарантира влизане в Русия, въпреки че шанса за това е минимален.

Важно! Ако на връщане полета ви бъде отложен за друг ден, а визата ви изтича, ще се наложи да останете да чакате в зоната след паспортния контрол на летището, в противен случай ще нарушите условията по визата си.

Съдействие за издаване на туристически ваучер и потвърждение за настаняване

Можете да поръчате необходимите документи онлайн, чрез този формуляр. Цената е 25€ на човек, а срока за изготвяне е 1 работен ден. Ще получите email с ваучер (регистриран в руското Министерство на външните работи), както и потвърждение за настаняване. Ако предпочитате, може да получите документите и по факс или с DHL, но това е напълно ненужно.

 

Предимствата на услугата:

 

Повече свобода

Хотелите предлагащи Visa Support ще ви издадат ваучер само за периода, за който имате резервация при тях, което не отговаря на нуждите на повечето туристи.

С тази услуга можете да изберете по-голям от планирания период за престой на територията на РФ (максимум 30 дни) – така няма да сте ограничени при избора на самолетен билет и ще имате възможност да променяте програмата си. Не е необходимо да имате и резервация на самолетен билет или хотел (въпреки това ще ви бъде поискан поне един хотел, в които имате намерение да останете).

Внимание! Нямате право да сте на територията на РФ извън датите упоменатите във визата, удължаването на периода става по изключение, само в извънредни ситуации (изпуснат полет, заболяване и др.). Допуска се влизане в страната на по-късна дата, както и напускане на по-ранна.

До 20 души едновременно

Въведете цялата група в един формуляр и платете накуп.

Без грешки

Системата следи и ви предпазва от технически грешки на всяка стъпка.

Въвеждане на градовете и хотелите, които ще посетите

Препоръчително е да сте описали кои градове в Русия (до 6) ще посетите, ако те не фигурират във ваучера, няма да бъдат включени и във визата ви. За посещение на градове и области извън упоменатите при издаване на визата се консултирайте с най-близкият Руски визов център, консулство или посолството на РФ в България!

Ако възнамерявате да отседнете в частна квартира или в хотел, който липсва в списъка е желателно, след подаване на формуляра, да се свържете с посредника (East West Link), за да въведе правилните данни във ваучера ви.

Имате нужда от двукратна виза? Няма проблем!

Ако сте планирали две посещения в Руската федерация, можете да въведете периодите (всеки до 30 дни) в една поръчка – цената остава без промяна (25€)!

Изготвяне от професионалисти

100% изрядни документи, изготвени от фирма с опит и разрешително.

Напълно легално

East West Link е регистрирана като руски туроператор, а услугите ѝ се препоръчват от международни компании като – Lonely Planet, BBC и др.

Максимално бързо

Оформянето на документите, подадени в работен ден до 16 часа, започва незабавно, а на подадените по-късно – на следващия ден. Обикновено получавате ваучера и поканата по email до 24 часа след плащане.

Сигурност на информацията

Въвеждате личните данни през защитена връзка (хотелите искат да изпратите всички данни по email).

Заплащането на услугата става през лицензирана система за разплащания с кредитна/дебитна карта (вкл. MasterCard SecureCode и Verified by Visa). Ако поръчате ваучера директно от хотела, в които ще отседнете, те ще поискат да дадете данните от банковата си карта по email или по телефона, което не е препоръчително (разчитате на добрата воля на служителите)!

Бързина и удобство

Установяването на контакт с хотелите, в които ще отседнете, често изисква много време, а много хотели налагат ограничения или дори не предлагат съдействие при издаване на виза.

Цена, съобразена с пазара

Повечето хотели ще ви предложат цена около 15€, но без изброените по-горе удобства.

Запишете се за бюлетина!

[newsletter]

Цени на необходимите документи за издаване на виза за Русия

Вид документ

Цена

Цени на задграничен паспорт, в случай че нямате такъвдо 30 дни - 30лв.
до 3 раб. дни - 60лв.
до 8 раб. часа - 150лв.
Паспортна снимка 3,5 х 4,5 сммежду 3 и 7лв. за 4 броя
Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с покритие 30 000 €от 1,60 до 5лв/ден. Сравнете цените на 24ins.com
Ваучер от Руска туристическа агенция25€/човек при поръчка от East West Link (виж предимствата).
Консулска такса за издаване на еднократна или двукратна визадо 10 раб. дни - 69лв.
до 3 раб. дни - 137лв.
Такса за обслужване на VHS-Bulgaria50лв.
Доставка на паспорти с куриер (до 3бр.)20лв.
Регистрация на виза в хотела (до 3 дни след пристигане)безплатно или с такса - до 300 рубли

Руски визови центрове в България

Макар и по принцип да е възможно издаването на туристическа виза от консулския отдел на Руското посолство, ако опитате да подадете документи ще бъдете препратени към един от трите Руски визови центъра в страната (VHS) – където освен консулската такса ще ви поискат и такса „обработка на документи“.

Центриране
Трафик
Колоездене
Транспорт
Google MapsИзтегли упътвания

VHS - София

Работно време: 9:00 – 13:00; 14:00 – 19:00

Почивни дни: събота и неделя

Телефон: +359 2 492 83 37

Email: info@vhs-bulgaria.com

VHS - Варна

Работно време: 9:00 – 13:00; 14:00 – 19:00

Почивни дни: събота и неделя

Телефон: +359 5 291 82 03

Email: varna@vhs-bulgaria.com

VHS - Русе

Работно време: 9:00 – 13:00; 14:00 – 19:00

Почивни дни: събота и неделя

Телефон: + 359 8 878 280 05

Email: ruse@vhs-bulgaria.com

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 24 юли, 2017г.

61 коментара

 1. Може ли да се плати по банков път, а не с карта?

  • Здравейте, заплащането за визова поддръжка (ваучер) става само с банкова карта. Услугата се предоставя от лицензиран руски туроператор. Системата за разплащания е напълно сигурна ако това ви притеснява.

 2. Нямам такъв вид карта, затова питам

 3. Как да платим, когато нямаме такъв вид карта?

  • Здравейте, системата приема всякакви карти активирани за интернет плащания (трябва да има три цифрен CVV код на гърба). Дори да намерите туроператор или хотел приемащ плащания по банков път, ще ви е по-евтино да си издадете банкова карта (цената на международен превод извън ЕС (Русия) вероятно ще e по-висока от стойността на самия ваучер).

 4. Здравейте, интересувам се как мога да извадя по – бърз начин виза за Русия. Искам да отида на посещение при моят баща, който живее в Ставропол за максимум 10 дни. Той е руски и български гражданин. Нямам достатъчно време да чакам покана от негова страна. Мисля, че единственият вариант в този случай е чрез туристическа виза. Ако това е така можете ли да ме насочите към туристическа агенция в София.

  • Здравейте, туристически ваучер можете да получите като попълните формата на адрес ludiapateshestvenik.com/visasupport/russia.html
   Цената е 25$, ще получите ваучера по email след 1 работен ден.
   Останалите стъпки са описани подобно в статията.

 5. Здравейте, как изглеждат условията при гостуване в дома на руски гражданин, тоест без настаняване в хотел? Предполагам, че отпада нуждата от туристически ваучер и потвърждение за настаняване от хотела… Дочух, че е нужна покана от страна на руския гражданин, но бихте ли отбелязали дали има специфични реквизити по вида на поканата или всяко писмо-покана се приема като достатъчно?

  • Здравейте, докoлкото ми е известно, ваучерът е задължителен, а поканата може да замести потвърждението за настаняване. За повече (и по-достоверна) информация се обърнете към някой от Руските визови центрове, координатите им ще откриете в статията.

  • Здравейте,

   визата ще ви струва аколо 190лв. със снимките, застраховката, консулската такса, туристическия ваучер и таксата на руския визов център. Допълнително се заплащат международния паспорт (ако нямате такъв), регистрацията на визата в хотела (ако хотела изисква такава такса) и доставката на паспортите с поставената виза (ако не желаете да ги вземете лично).

 6. Ще използван туристическа виза и метода описан по-горе.Ще пребивавам 10 дни Ако нямам визова регистрация понеже тя се регистрира само от собственика на жилището,а аз ще бъда при приятелка която е на квартира в Екатеринбург. Ще ми искат ли отрязъка от уведомлението на летището на връщане към България или визовата регистрация е само за ако ме проверят полицай на улицата.

  • Здравейте, до колкото ми е известно регистрацията е задължителна при престой над 3 дни. Не мога да кажа до какво ще доведе неизпълнението на това правило.

 7. Мога ли да посоча в искането за виза дати, които да са седмица преди и седмица след реално планираното ми влизане и напускане на РФ? Тъй като все още темата с полетите ми е сложна. Или трябва точно да спазвам датите за влизане и напускане в РФ така, както са посочени във визата?

  • Аз лично съм го правил и става, не мога да кажа дали не е против някакви правила обаче. Най-важно е да не се намирате на територията на Русия извън посочените дати. При всички положения трябва ваучера и формуляра да съвпадат.

   • Здравейте. Колко ще ми струва виза за два дена в Москва (за сигурност още един ден). Искам да отида на концерт в Москва -23.05.2016 пътуване и на другия ден обратно за България. Резервирала съм хотел. Как най-бързо да си направя виза, а и международния ми паспорт е изтекъл и ще трябва да го пусна поръчка до три дни

    • Здравейте,
     визата излиза около 190лв. със снимките, застраховката, консулската такса, туристическия ваучер и таксата на руския визов център. Допълнително се заплащат международния паспорт, регистрацията (ако хотела изисква такава такса) и доставка. Ваучерът, който е задължителен, можете да поръчате от тук, но първо трябва да имате валиден паспорт. Повече информация ще намерите по-горе.

 8. Какво да правим, ако самолетните ни билети са електронни и нямаме хартиена версия?

  • Здравейте,

   Билетите не са необходими за издаване на виза. Принтирано копие на електронния билет, където се вижда датата на връщане би трябвало да е достатъчно при влизане в страната (обикновено не го изискват).

 9. Здравейте,
  Ще посетим Санкт Петербург като част от круиз. Трябва ли ни туристическа виза за това и как би се попълнил формуляра, при условие че туристическата фирма не е руска?

  • Здравейте, възможно е да посетите града и без виза, но при строги правила – посещението да е до 72часа, да нощувате на кораба и през цялото време да бъдете придружавани от лицензиран екскурзовод (трябва да запазите обиколка на борда или да закупите такава на круизния терминал). Във всички останали случаи ще ви е необходима виза. Аз лично бих си извадил виза, така имате свободата да разгледате града без да се ограничавате до предлаганите (вероятно доста скъпи) екскурзии.

 10. Здравейте има ли разлика в цената на туристическа виза за еднократно и двукратно влизане в Русия ?
  Планирам да отскочим до Хелзинки и след това отново да се върнем в Санкт Петербург.
  Благодаря !

 11. А защо се изискват да имаш пари по 15 евро на ден имам приятелка там и искат да покажи за 90 дена престой в България 1350 евро и не искат даи бият визата

  • Здравейте, доколкото разбирам става въпрос за руски гражданин, който кандидатства за българска виза, така ли? В този случай не мога да потвърдя, че изискванията за издаване на виза от българска страна са реципрочни на руските. Препоръчвам Ви да се свържете с Министерство на външните работи за повече информация.

 12. Здравейте, при попълване на ваучера от падащото меню излиза „Регистрация в Москва-30 евро“…не мога да разбера,това замества евентуалната такса на хотела по регистрация ли?

  • Здравейте, регистрацията обикновено се извършва от хотела. В слачай, че таксата за това е висока, или отсядате на място, което не предлага регистрация, можете да използвате тази опция във формуляра.

 13. Здравейте,
  немски и български гражданин съм, и ще пътувам през Москва (с преспиване) посока Куба. Въпросът ми е, мога ли да извадя руска виза на немския задграничен паспорт и застраховка от български застраховател?

  • Здравейте, ако кандидатствате в Германия вероятно ще се наложи да преведете полицата на немски език. Най добре се обърнете за съдействие към най близкото руско консулство или визов център в Германия.

 14. С извадена виза от БГ.мога ли да пътувам до Руссия от Испания??

 15. Здравейте,
  Ще имам 17 часов престой е Москва (SVO) и бих искала да посетя центъра на града и да си наема хотел. Бих искала да знам ще ми бъде ли нужна виза, тъй като ще съм по-малко от 24 часа в страната. Ако да, при поискване за съдействие от хотела, при пристигане първо там ли трябва да се отиде.

  Благодаря Ви много предварително.

  • Здравейте, ще ви е необходима транзитна виза, която позволява престой до 72 часа. За този вид виза не е необходима визова поддръжка (ваучер и потвърждение за настаняване), а само доказателства, че преминавате транзитно през страната, също така и цената за издаване е по-ниска. Повече информация има на страницата на Руския визов център – http://www.vhs-bulgaria.com/main.php?id=transit&lang=bg

 16. Здравейте,
  Планирам посещение в Санк Петербург. Ще спя при приятели. Планирам да пътувам с туристическа виза. Поздрави за изчерпателната информация, но нещо се обърквам. Нещото, което не разбирам е трябва ли да имам резервация за хотел, след като има посочен хотел във Visa support? И от кой хотел трябва да получа заверка на визата? Благодаря Ви предварително за отговора!

  • Здравейте,

   Най-лесния вариант да уредите документите (туристически ваучер) е като използвате този формуляр. Тъй като няма закон, който забранява да сменяте хотела си, можете да изберете произволен хотел в Санкт Петербург от списъка. Важно е при кандидатстването за виза, във формуляра да посочите същия хотел, който сте избрали и фигурира в туристическия ваучер, независимо, че след това ще го промените (имате право на това). Обърнете внимание, че няма как да получите виза за Русия, без да заплатите на туристически оператор за издаване на ваучер.

   Втората стъпка е да регистрирате визата по време на престоя си в Русия. Това може да направят вашите приятели, като предоставят съответните документи в най-близкия пощенски клон. Услугата е срещу минимална такса. Тук е важно да се отбележи, че в зависимост от статута на приятелите ви (местни граждани или пребиваващи с виза чужденци) може да им бъде отказано да приемат чужди граждани. Друг вариант е да уговорите с рецепцията на хотел (или туроператор) в близост да регистрират визата ви срещу малка такса (дори да се наложи да заплатите 1 нощувка).

   Съветваме ви да подходите отговорно към регистрацията на визата, тъй като в противен случай сте в нарушение и може да имате проблем с полицията или на границата.

   Пожелаваме ви лека вечер и успешно пътуване!

   • Благодаря за бързият и изчерпателен отговор!

 17. Здравейте, днес бях в VHS Bulgariq прочетох, че едно от условията за туристическа виза е да представя:
  – Потвърждение за приемане на чуждестранен турист от страна на организация, осъществяваща туроператорска дейност в Русия и имаща валиден референтен номер.

  Запознати ли сте с този документ и как мога да го получа?

  • Здравейте,

   моля да прочетете отново предишния ми коментар, там изрично съм написал: „Обърнете внимание, че няма как да получите виза за Русия, без да заплатите на туристически оператор за издаване на ваучер.“

   Такъв можете да получите чрез тази форма (http://ludiapateshestvenik.com/visasupport/russia.html)

   След попълване на формуляра (по начина описан в предишния коментар) ще получите всички необходими документи на email. Услугата се предлага от официален туроператор, регистриран в Русия. Тя е напълно законна и проверена.

   Поздрави!

 18. Здравейте,

  Ще отседна в Хотел Moscow в Сант Петербург. Трябва ли във формуляра да отбележа „регистрация в Москва- 30 евро“ или не? Благодаря!

  • Здравейте, би следвало регистрацията да бъде направена от хотела безплатно или срещу малка такса. Желателно е да се свържете с тях, за да сте сигурна.

 19. Здравейте,
  Не съм сигурна дали правилно съм ръзбрала за регистрирането на визата, след като се пристигне в Русия? Тя следва да се регистрира до 3 дни, когато престоят в съответното населено място е над 3 дни, така ли? Ако нашето пътуване е следното: 2 дни в Москва, 2 дни във Волгоград, 6 дни в Санкт Петербург, 1 ден в Москва – чак в Санкт Петербург ли трябва да се регистрира визата? Или ако трябва първите 3 дни от влизането в Русия и го направим в Москва, то може ли да не се регистрираме във Волгоград, а чак за 6 дневния престой в Санкт Петербург?
  Предварително благодаря!

  • Здравейте,

   Според актуалните изисквания на Руската федерация, визата трябва да се регистрира до седмия работен ден от влизането ви в страната.

   • Здравейте,
    Благодаря за отговора!
    Да разбирам ли, че мога да посетя различни градове и да не се регистрирам, ако не са изтекли 7-те дни?
    Не съм сигурна как да тълкувам това изискване: „Регистрация на визата се повтаря всеки път при влизане в РФ след напускане на РФ или смяна на мястото на пребиваване в РФ.“

    • Здравейте, означава, че при повторно посещение в Русия трябва да регистрирате визата си отново, дори да отседнете на същото място. Също така има изискване да се прави резервация при всяка смяна на местопребиваването. Тъй като пътуването ви е по-малко от 7 работни дни не би трябвало да имате проблем.

 20. Здравейте ,презстои ми пътуване до.Москва 09.07 за 5 дни на 14’07 летя за България.с покана с цел обучение ли да е или стаж запазена е стая в общежитие .Какви са стъпките ,които трябва да направя ,зада вляза успешно В Москва Международния паспорт е в обработка .за колко дни могат да се изготвят необходимите ми.документи?Благодаря

  • Здравейте, статията се отнася за туристическа виза. Препоръчвам ви да се свържете с руското консулство за повече информация относно виза с цел обучение. Предполагам за такъв кратък престой няма да е проблем да използвате и туристическа виза, но това ще е нарушение, а не съм наясно до какви последствия може да доведе.

  • Здравейте,имам виза за 5 дни и покана ще отседна в частна квартира.Въпроса ми е мога ли да си увелича престоя с Един ден и какъв е варианта?

 21. Тук може да си запишете час и директно в консулството, за да си спестите 50 лв,но в момента имс часове за след месец ;D а не знам да са толкова натоварени били преди в същия период. http://sofia.kdmid.ru/queue-bg/

 22. Здравейте,
  Прочетох почти всичко по горе.Имам желание да посетя изложение в Москва за 4-5 дни в края на август.Не ми стана ясно следното:
  1. Един месец достатъчно време ли е да получа виза
  2.За този период (4-5 дни) възможно ли е да НЕ се регистрира визата
  3. Ако това е задължително в всеки случай, може ли лично да направя това като посетя пощенска станция например
  4. В един от световните сайтова за апартаменти под наем намирам много по добри условия от много хотели на дръстично по ниски цени. Възможно ли е да си наема апартамент от там или непременно трябва да съм в хотел

  Благодаря за бързите отговори

  • Здравейте, 1 месец е достатъчен за издаване на виза. За 4-5 дни може и да не регистрирате визата. Няма как сам да регистрирате визата, това трябва да направи вашия домакин (ако търсите квартира в Airbnb можете да попитате домакина си дали ще го направи). Няма как да избегнете ваучера и поканата. Ако смятате да използвате тази форма, за да се сдобиете с тях, изберете произволен хотел от списъка, след което пишете на visas@allrussianvisas.com, за да им изпратите реалния адрес, който искате да присъства във ваучера. Можете и да останете с избрания от вас произволен хотел, но обърнете внимание, че адреса от ваучера и адреса на престой, попълнен във формуляра за издаване на виза трябва да съвпадат. Няма изискване да отседнете на посочения адрес.

 23. Здравейте! Информацията подаване на документи за руска виза ми е много полезем, но не мога да си отоворя на следното: сприятели ще пробваме да качим връх Елбрус, което предполага спане в малки населени места в подножието и в хижи. Не виждам във формата за издаване на туристически ваучер такива малки населени места. Най-близкият град е Минералние води, където ще кацнем, но това не е достатъчно за нашия маршрут. Как да направим това да е отразено във визата?

  • Здравейте,

   Можете да изберете най-близкото населено място от списъка, за да попълните формуляра. Няма изискване да отседнете на адреса, който сте посочили във ваучера, но обърнете внимание, че адресите от ваучера на туристическата фирма и този, от формуляра за кандидатстване (който се попълва в сайта на руското посолство) трябва да съвпадат задължително! В случай, че все пак искате да отбележите точния адрес, попълнете и изпратете формуляра, а след това пишете на visas@allrussianvisas.com, за да впишат правилния адрес.

   При престой повече от 7 работни дни трябва да регистрирате визите си, можете да се обърнете за съдействие към място, където смятате да отседнете. Препоръчвам да организирате това преди да заминете. Също така, при посещение на гранични райони трябва да се регистрирате с паспорт и виза в местното полицейско управление, не го забравяйте.

   Успешен ден!

 24. Ще пътувам от Германия с круиз на немска компания до Скандинавски страни и посещение на Петербург в Русия. Освен паспорта ще имам ли нужда от виза и други такси, които трябва предварително да уредя?

  • Здравейте, за да влезете в Руската федерация ви е необходима виза, освен ако не запазите екскузия с водач от кораба. Повече информация ще намерите в този коментар по-горе.

 25. Здравейте международния ми паспорт ми изтича на 1.07.2018 аз планувам да отида при моята приятелка която е рускиня април ,валиден ли ми е паспорта и тя трябва ли да ми прати приглашение ,,ще бъда максиум 7 дни? И има ли вариант да ми се издаде виза без да ходя до посолството ,,от човек или фирма?Благодаря ви !

  • Здравейте, за съжаление ще ви трябва нов паспорт, който да има валидност поне 6 месеца след планираната дата на напускане на Руската федерация. До колкото съм запознат ще ви е необходим ваучер от руска туристическа агенция и не мисля, че покана от приятел ще свърши работа. Можете да изпратите друг човек (с нотариално заверено пълномощно) да занесе документите ви в руския визов център.

 26. Здравейте, аз съм студентка в Москва и сестра ми ще ми идва на гости през април и ще и трябва туристическа виза. Въпросът е, че няма да отсяда в хотел, а при мен в общежитието за няколко дни и след това вероятно в хостел или AirBnB в Санкт Петербург. Къде трябва да си регистрира визата и как да кандидатства за ваучер и потвърждение за настаняване? Също така не знам дали това има значение, но сестра ми е непълнолетна (на 17 години). Благодаря предварително за съдействието!

  • Здравейте, Във вашия случай е най-добре да се консултирате с руското консулство в София, тъй като става въпрос за непълнолетно лице и със сигурност ще трябва съгласие на родителите.

   Необходимите документи можете да получите от лицензиран за това руски туроператор, най-лесно става онлайн, например с тази форма. В същия формуляр има и опция за регистрация на визата в офис на туроператора в Москва. Можете да се обърнете и към руските домакини (от хостела или AirBnb), които също ще могат да направят регистрацията. Обикновено тази услуга е срещу заплащане.

 27. Ще пътувам за Русия с туристическа виза при приятел който живее в малък град как мога да се регистрирам там.При положение че в този град няма туризъм така ме казаха .За частна виза вече няма време.Благодаря.

  • Здравейте,

   Можете да регистрирате визата си с помощта на вашите домакини, в най-близкия пощенски клон. Необходимите документи зависят от района, но обикновено са паспорти (вашият и този на домакина), документ за собственост или наем на жилището, попълнени формуляри (най-вероятно ще ви бъдат предоставени от служителите на пощата). Трябва да заплатите допълнително такса за пощенската услуга.

   Надявам се, че съм бил от полза.

 28. Здравейте!Планираме лятото с моя съпруг да отидем на гости на сина ни,който учи във Финландия и тъй като Руся е наблизо да отскочим до Петербург.Та въпроса ми е -какво трябва да направим,има ли нещо по-различно или процедурата е същата,каквато е ако тръгнем от България?

  • Здравейте,
   процедурата за български граждани е една и съща, няма значение от коя държава и през коя граница смятате да влезете в Руската Федерация.

   • Благодаря!!!

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация