Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 21.12.14 в ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ | 0 коментара

Градски транспорт във Франкфурт на Майн

Градски транспорт във Франкфурт на Майн

Франкфурт на Майн е петият по големина град в Германия с „едва“ 660 хиляди жители – това, заедно с 300-те хиляди души, които всеки ден идват на работа в града и множеството туристи, предопределя необходимостта от бърз, модерен и ефикасен градски транспорт.

На разположение на пътниците са почти всички съществуващи видове транспорт в урбанизирани райони – трамваи, метро (U-bahn), автобуси, воден транспорт, крайградски влакове (S-bahn), регионални влакове и високоскоростни междуградски влакове.

Времето във Франкфурт на Майн

 

Mасов градски транспорт във Франкфурт на Майн

Франкфуртското метро е открито през 1968г. Днес то се състои от 9 линии и 86 спирки и се управлява от Verkehrsgesellschaft Frankfurt (VGF). През центъра на града U-bahn влаковете се движат под земята, като линиите делят три общи тунела (A, B и C). В крайните квартали линиите се разделят и се движат наземно или на естакади. U5 е тип „лека железница“ и на места се движи на едно ниво с автомобилния трафик.

Мрежата е обща за целия район Рейн-Майн и се състои от 9 линии. Осем от 9-те линии преминават под центъра на Франкфурт на Майн през тунела „Citytunnel“, първата част от който е въведена в експоатация през 1978г. В някои участъци от тунела S-bahn линиите се движат успоредно с U-bahn линиите – на тези места в пиковите часове минава по един влак на всеки 2 минути. Работното време на S-bahn е от 4 сутринта до 1:20 през нощта. На няколко места в града можете да смените между S-bahn, U-bahn, трамвай и автобус.

Първият трамвай във Франкфурт тръгва по улиците през 1872 година, задвижван от конски впряг. Днес на разположение на пътниците са 10 линии (2 от тях се обслужват само в пиковите часове) и 1 туристическа линия, наречена „Ebbelwei-Expreß“. От 2007 по всички линии, с изключение на ЕЕ (туристическата), се движат нископодови трамваи. Този вид транспорт разполага със 136 пирки и 67.25км релсов път, като поема 30% от целия пътнически поток в града.

Транспортната система на Франкфурт разчита изключително на релсовия транспорт, по тази причина има едва няколко автобусни линии, които пресичат по-голяма част от града. Главната роля на автобусите е като довеждащ транспорт до U-bahn станциите, както и като нощен транспорт.

По река Майн се движат редица пътнически лодки и фериботи. Част от тях са включени в системата на RMV и можете да закупите комбинирани билети за влак и воден транспорт. На разположение са следните опции:

Велосипедистите са повече от добре дошли във Франкфурт – града разполага с дълга и добре направена мрежа от велоалеи, а в допълнение велосипедите не просто са разрешени за качване във влаковете и автобусите, но по правило се превозват безплатно.

Основни транспортни дестинации

Hauptbahnhof (Централна гара) - важен транспортен възел, обща станция за S-bahn, U-bahn, влаковете и наземният транспорт.

Konstablerwache - площада е възлова точка, тъй като на(под) него се пресичат няколко U-bahn и S-bahn линии. Всички нощни линии тръгват от тук.

Летището - пътуването от централната ЖП гара до тук със S7, S8 и S9 отнема около 15 минути. Летището се намира в отделна зона и се нуждаете от специален билет!

Панаира - на по-малко от 5 минути от Hauptbahnhof, посредством S3, S4, S5 или S6. U4 и трамваи с номера 16 и 17 също ще ви отведат до тук.

Стадиона - всички S-bahn влакове до летището минават през тази станция. До тук се стига и с трамвай номер 21. Билетите за някои събития включват безплатен двупосочен билет за градски транспорт! В делничните дни можете да паркирате безплатно в района и да се качите на влак до центъра.

Зониране и цени на превозните документи

По-голямата част от Франкфурт на Майн се намира в една зона на масовия градски транспорт, която е с номер 50. Изключение прави Международно летище Франкфурт (FRA), което попада в зона 5090. Цените на билетите и картите са представени в таблицата по-долу, като тези в колона „летище“ включват пътувания както в града, така и до летището.

Билети и карти могат да бъдат закупени от машините за билети в гарите, станциите на метрото и някои автобусни спирки, от офисите на RMV и VGF, както и от лицензирани продавачи на вестници и др. При качване в автобусите можете да закупите само някои видове билети. Покупка на превозни документи можете да направите и през мобилното приложение на RMV, стига преди това да сте се регистрирали на сайта на компанията – www.rmv.de

Билет/ Карта

В града

Летище

За едно пътуване2,60€4,35€
Дневен билет, валиден и за нощния транспорт6,60€8,50€
Групов билет**9,90€15,00€
Билет за кратко пътуване*
1,60€
Седмичен билет
24,40€
* На всяка спирка e обозначенo до кои околни спирки можете да стигнете с билет за къси разстояния
** Еднодневен билет, валиден за до 5 души
Децата до 6 години се возят безплатно, деца до 14 год. имат право на билет с намаление. Съществуват още месечни и годишни абонаментни карти.
 

Схеми и карти на публичния транспорт във Франкфурт на Майн

Мрежата на масовия градски транспорт в самия град Франкфурт не е от най-сложните нито в Европа, нито в Германия. Въпреки това е добре да се запознаете със схемата преди пътуването си. Често по един коловоз се движат повече от една линии на S-bahn или U-bahn влаковете, т.е. следете на какъв влак се качвате.

Публичният транспорт във Франкфурт на Майн е част от единната транспортната система на региона Рейн-Майн.

Нощен транспорт

Между 1:00 и 4:00 часа през нощта, Франкфурт се обслужва от автобусни линии, чиито номера започват с „n“. През делничните нощи (от неделя до четвъртък) линиите са по-малко и на по-големи интервали, докато през уикенда и празниците (петък, събота) можете да достигнете до почти всяка точка в града. Основна спирка, от където тръгват всички нощни автобуси е площад Konstablerwache, в центъра на града.

Цените на нощния транспорт са същите, като през деня, а дневните карти са валидни и през следващата нощ.

За презентацията е нужен JavaScript.


Хотели в комуникативни райони

Определено си заслужава да се насладите на гледката в един от апартаментите в Хотел Innside Frankfurt Eurotheum, намиращ се между 22-ри до 29-ти етаж на небостъргача Eurotheum, в близост до Майн Тауър. Цената е приемлива предвид местоположението и прекрасната гледка.

Grand Hotel Dream Main City Center 4* е луксозен хотел в близост до площад Konstablerwache, част от пешеходната зона на града и важен транспортен възел. Около площада минават трамваи, S-bahn, U-bahn, както и голяма част от нощните автобуси.

Паркиране и пътуване (P&R)

Желателно е да оставите колата си на паркинг и да продължите с градски транспорт към центъра. Макар по улиците да действа денонощна система (7 дни в седмицата) за платено паркиране, често от нея могат да се възползват единствено жители на града. Цената за престой е 1€/20мин. или 3€/час. Когато знака за паркиране е съпроводен от табела с текст „Parkausweis Nr.X“ не ви е позволено да спрете автомобила си на това място, дори срещу заплащане.

Добра идея е да се възползвате от системата „Паркирай и пътувай“ – срещу закупен билет (единичен или групов) или карта за градски транспорт, имате право да паркирате на преференциална цена, която в повечето паркинги е 3€/ден. Потърсете най-удобното за вас място, участващо в системата Park & Ride тук:

Удобно и безплатно място за паркиране е района около футболния стадион във Франкфурт, където се намира и едноименната S-bahn гара.

В центъра на Франкфурт можете да намерите няколко големи паркинга, където да спрете на цени от 1 до 3€/час, като се предлагат и отстъпки за по-дълъг престой. Повече за платените гаражи ще намерите тук:

Препоръки за вашия смартфон или таблет

RMV

С това приложение можете да купувате билети за едно пътуване, групови билети и карти за един ден, ако предварително сте се регистрирали на www.rmv.de. Сканирайте QR кода от спирката, за да разберете кога идва вашето превозно средство или за да купите билет без да се налага да въвеждате началната спирка ръчно. С GPS функцията откривате най-близките до вас спирки на градския транспорт. Можете да преглеждате S-bahn и U-bahn картите, разписанията на влаковете и дори да използвате телефона си като като карта за пътуване, стига да разполага с NFC.

Изисква постоянна връзка с интернетПриложението няма да стартира в зони без мобилно покритие или Wi-fi. Употребата му в роуминг ще се отрази сериозно на сметката Ви!
freefree

Frankfurt Airport (FRA Airport)

Официално приложение на Fraport за Летище Франкфурт – налично на английски, немски и китайски език. Следете полетната информация, разберете как да стигнете до желаното място на терминала или разберете какво има около вас. Запишете любимите си места, за да ви е по-лесно да ги намерите при следващото си пътуване.

Ограничена работа офлайнБез мобилна или Wi-fi връзка са достъпни само определени функции. Желателно е да заредите приложението, преди да преминете офлайн.
freefree

Трансфер от/до Международно летище Франкфурт

Най-удобният начин за придвижване от летище Франкфурт до града е с влак (S-bahn). Летището разполага с две гари – за регионални влакове и за междуградски. Гарите се намират в Терминал 1, зала Б, ниво 0. От там можете да хванете S8 или S9 към центъра на Франкфурт, както и влак за дълги разстояния на DB (немските железници). Ако полета ви е от/до Терминал 2, се възползвайте от удобния SkyLine влак (на всеки 3 минути) или от автобуса, свързващ двата терминала (на всеки 10 минути). Пътуването е безплатно, но може да ви бъде поискана бордна карта.

От/до летище Франкфурт има множество дневни и нощни автобусни линии (16, 19, 23, 58, 61, 62, 72, 73, 77, 651, 751, 752, AIRliner, DLH, OF64, OF67, n7, n81). По-голямата част от тях тръгват от Терминал 1 (пред зала Заминаващи), а три линии минават и през двата терминала (61, 62, AIRliner), като на Терминал 2 спират на 2-ро ниво. Ако нямате билет, можете да закупите такъв и от шофьора на автобуса.


Информация за цени можете да намерите в раздел #Превозни документи.

Трансфер от/до летище Франкфурт Хан

От летище Хан до Централна гара Франкфурт има редовна автобусна линия, на компанията Bohr. Подробности за пътуването, разписания и закупуване на билети онлайн можете да намерите на този сайт.

Връзка между летища Франкфурт на Майн и Франкфурт Хан

Редовният автобус от Frankfurt Hauptbahnhof (централна ЖП гара) до летище Хан има спирка пред Терминал 2 на Международно летище Франкфурт на Майн. Алтернативата е да наемете кола под наем.

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 6 март, 2018г.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация