Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 24.12.14 в ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ | 0 коментара

Градски транспорт в Берлин

Градски транспорт в Берлин

Публичния транспорт в Берлин е с дълга история, изпълнена с множество повратни точки. Днес мрежата се простира на цели 20 километра отвъд административните границите на града и се обслужва денонощно, 7 дни в седмицата от метро (U-bahn), градска железница (S-bahn), трамвайна мрежа (Strassenbahn), автобуси и дори воден транспорт (Fährverkehr). Целта на тази статия е да представи съвременните особености на градския транспорт, напътствия за ориентация и наличните тарифи за пътуване.


Времето в Берлин

Облачно
23-04-18 10%
Облачно
Макс 22° / Мин 9°
Вероятност за Дъжд
24-04-18 40%
Вероятност за Дъжд
Макс 19° / Мин 12°
Вероятност за Дъжд
25-04-18 60%
Вероятност за Дъжд
Макс 17° / Мин 8°

Транспортна уредба

Оператор на всички линии с изключение на S-bahn е берлинската транспортна компания (BVG) – основана през далечната 1928г. S-bahn и регионалните влаковете се управляват от Немските железници (Deutsche Bahn – DB). Цялата транспортна мрежа в областите Берлин и Бранденбург, включително регионалните влакове, използват обща система за таксуване на пътниците. Тя се оперира от Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB) – най-голямата транспортна асоциация в света.

Запишете се за бюлетина!

[newsletter]

Знакът за S-bahn станцияТова е „метрото“ на Берлин, първата линия от него е отворена през 1902г. Към момента разполага с 9 линии – U1 до U9. Влаковете се движат от 5:00 сутринта до 0:30 – 1:00 през нощта в делничните дни, а през уикенда – цяла нощ (с изключение на U4). Интервалите на движение са от 2 минути в пиковите часове до 15 минути през нощта. Линия U5 все още се изгражда, а когато бъде завършена през 2019г., тя ще включва в себе си линия U55, която в момента функционира независимо.

Официален знак на S-bahnS-bahn мрежата се състои от 9 линии – от S1 до S9 (някои са с разклонения – напр. S7 и S75). В централната градска част едни и същи коловози се използват от повече от една линия. Трасетата на S-bahn често се движат успоредно с тези на Немските железници, като през града минават три основни железопътни магистрали: От изток на запад е издигната 4 коловозна естакада – Stadtbahn (минава през Alexanderplatz и Централна гара Берлин – Berlin Hauptbahnhof), а от север на юг тунела Nord-Süd-Tunnel, който се пресича с Щатбан-а при Friedrichstraße. Около града, отново на естакада, се издига Ringbahn. През делничните дни S-bahn линиите се обслужват от 4 сутринта до 1 през нощта, докато петък срещу събота и събота срещу неделя влакове се движат през цялата нощ (определени разклонения и участъци остават затворени за няколко часа).

Знак за трамвай в Берлин

В Берлин има 22 трамвайни линии, 9 от които са част от системата MetroTram (ще ги познаете по префикса М пред номера им). MetroTram мрежата е създадена да обслужва тези части на града, които са слабо покрити от S-bahn и U-bahn, а превозни средства по тях се движат денонощно, 7 дни в седмицата. В някои близки градове, като например Потсдам, също има трамвайни трасета. Тези линии не се управляват от BGV, но въпреки това те са част от общата транспортна тарифа Берлин-Бранденбург на VBB (попадат в зона C).

 
Автобусен транспопорт в Берлин

В Берлин има 149 дневни автобусни линии с обща дължина на маршрутите почти 1700км. Подобно на трамваите, 17 от автобусните линии са в мрежата MetroBus, покриваща слабо покритите от S-bahn и U-bahn райони в града. Можете да ги познаете по префикса M пред номера им. Metrobus линиите често присъстват на картите на трамвайния и дори на влаковия транспорт и се обслужват 24 часа в денонощието. Автобусите с X пред номера са т.нар. експресни маршрути – те са 13 на брой. Нощните автобуси са означени с буква N пред номера си и покриват маршрута на U-bahn линиите през делничните дни. Любопитен факт е, че почти 1/3 от автобусите на BVG са двуетажни, които макар и много популярни във Великобритания, не са често срещани в континентална Европа.

 

Знака на водния транспорт в БерлинОт началото на сезон 2014 в зоната на берлинския градски транспорт попадат 6 водни линии – 5 в Берлин (F10, F11, F12, F21, F23) и една в Потсдам (F1). До края нa сезон 2013 в Берлин е оперирала още една линия – F24, която вече е част от F23. Интересен факт е, че линия F24 се е обслужвала не от моторни лодки, а от лодки с гребла. Освен изброените, по водните пътища в и около Берлин се движат и множество частни пътнически кораби, които обаче не са част от единната тарифна система на VBB и за тях трябва да заплатите отделно.

Изглед към Berlin Hbf от река Шпрее

Чисто новата централна ЖП гара на Берлин.

Основни транспортни възли

Основни транспортни възли в Берлин са Alexanderplatz, Zoologischer Garten, Friedrichstraße (тук се пресичат Stadtbahn-а с тунела Nord-Süd), както и Централна гара Берлин (Berlin Hbf). На тези станции се пресичат S-bahn и U-bahn линии, а освен това на тях спират всички регионални влакове и повечето влакове за дълги разстояния. На тях можете да направите връзка и с множество трамвайни и автобусни маршрути.

Отстъпки, намаления и безплатен транспорт с карта Berlin Pass

Със закупуването на Berlin Pass получавате отстъпки за повечето туристически обекти в града, както и безплатен транспорт за 2 или 3 дни в зона ABC! Препоръчваме ви да закупите картата предварително онлайн, така ще спестите пари – на сайта често има промоции, а Berlin Pass може да бъде използван за транспорт от двете берлински летища до центъра на града (ако изберете доставка по пощата).

Част от обектите и услугите, до които получавате свободен достъп при закупуване на Berlin Pass, са: Берлинската катедрала, Островът на музеите (Боде, Пергамон и Националната галерия, Алтес и т.н.), обиколки с кораб по Шпрее, велосипед или открит автобус, Sea Life, Berlin Dungeon, Мадам Тюсо, Legoland, ботаническата градина, Олимпиащадион, Музеят Чекпойнт Чарли, Природонаучния музей и много други.

Редовните цени за Berlin Pass са 109€ за два дни и 138€ за 3 дни с включен транспорт в зони ABC (93/115€ без включен транспорт), но при закупуване онлайн можете да спестите до 25% от тези цени.

Цени на публичния транспорт в Берлин

Както вече бе споменато, в град Берлин и неговите околности действа единна система за таксуване на пътниците, разделена на 3 зони (A, B, C), която се управлява от сдружението VBB. Притежателите на билет за една или няколко зони могат да използват всички транспортни линии оперирани от BVG (U-bahn, трамваи, автобуси и воден транспорт), както и линиите оперирани от немските железници (DB) в границите на единната тарифа – S-bahn, регионални влакове и междуградски влакове, но не и влаковете за дълги разстояния. Освен това в тарифата е включен и локалния транспорт в съседните градове, попадащи в зона C – например Потсдам.

За пътуващите с цел туризъм се предлага картата с отстъпки Berlin Pass, която се предлага и във вариант с включен градски транспорт за зони ABC и се продава с отстъпка онлайн. Повече информация ще откриете по-горе.

Билет или карта можете да закупите от машините в метростанциите, гарите и спирките. Заплаща се в брой или с банкова карта (вкл. издадени от български банки). Задължително е преди пътуване да валидирате билета си! Цените за превоз ще откриете в таблицата по-долу.

Билет/ Карта

Зона AB

Зона BC

Зона ABC

Еднократен билет, валиден 2 часа2,60€2,90€3,20€
Билет за 4 единични пътувания8,80€n/an/a
Дневен билет, валиден до 3:00h на следващия ден6,70€7,00€7,20€
Билет-добавка за зона А или С1,60€n/a1,60€
Групов билет - важи един ден, за до 5 човека16,20€16,50€16,70€
7 дневен билет28,20€29,70€35,60€

*Деца до 6 години се возят безплатно, деца до 14 год. и кучета трябва да имат намален билет. Еднократния билет позволява неограничен брой смени, но не и отиване и връщане по една и съща линия. Съществуват също билет за кратко пътуване, билет за 4 кратки пътувания, билет за велосипед и месечни/ годишни карти.
 

Карти на транспортната мрежа

Желателно е да отделите време преди пътуването си, за разучаване на картите. Можете да отбележите станциите в близост до местата, на които искате да отидете и да я качите на телефона или таблета си, или в краен случай да я принтирате. В хотела и на пероните на метростанциите можете да намерите обща карта на града, запасете се с поне 2 копия от нея.

Нощен транспорт в Берлин

От обществен превоз в Берлин можете да се възползвате по всяко време на денонощието.

През делничните дни U-bahn влаковете се движат между 5:00h сутринта и 0:30 - 1:00h вечерта, а S-bahn от 4:00 сутрин до 1:00 - 1:30 часа нощем. През останалото време маршрута им е дублиран от нощни автобуси (с префикс N пред номера им). Освен това денонощно се движат превозни средства по MetroBus и MetroTram линиите (с префикс M). Интервала на движение през делничните нощи е около 30минути.

През уикенда (петък срещу събота и събота срещу неделя) S-bahn и U-bahn се движат през цялата нощ, с изключение на U4, S45 и S85. Освен това част от станциите по линии S46, S47, S75, S8 и S9 остават без обслужване за няколко часа. Metro трамвайте и автобусите, както вече бе казано, се движат денонощно. Интервалите на движение през почивните дни са между 15 и 30 минути.

Хотели с добро местоположение

Високата ефективност на обществения транспорт в Берлин прави избора на хотел сравнително лесен. Ако хотела ви е в близост до U-bahn или S-bahn станция, това е гаранция за безпроблемно и бързо предвижване из целия град, при това по всяко време на денонощието. Метробус и Метротрам маршрутите също не са за подценяване, въпреки че наземния транспорт няма как да не се повлиява от трафика. Тези линии също предлагат денонощно обслужване.

Един проверен вариант за хотел е намиращият се само на няколко метра от метростанция Büelstrasse (U2) – Aldea Novum Berlin Centrum***. В близост до него има денонощен хранителен магазин, както и Lidl. На три станции от него, в едната посока, се намира Зоологическата градина (голям транспортен възел), а на три станции в другата посока е оживения площад Потсдамер Плац.

В другия край на града практичен избор е Hotel Nova***. Той се намира до S-bahn и U-bahn станция Lichtenberg, предлагаща бърз превоз до най-популярните места в Берлин.

Приложения за смартфон

BVG FahrInfo Plus

С официалното приложение на BVG (операторът на градския транспорт в Берлин) можете да съставяте индивидуални маршрути, да преглеждате карти, маршрути и разписания за всички видове транспорт, както и да откривате най-близката станция/спирка.

Много удобна е функцията „мобилен билет“ (изисква регистрация), чрез която превръщате своят телефон/таблет в превозен документ.

Ограничена работа офлайнЗакупените билети могат да се използват без връзка с интернет, всички останали функции изискват да сте онлайн.
freefree

City Guides - TripAdvisor

Приложението представлява каталог на всички градски пътеводители на TripAdvisor. Изберете Берлин, за да го инсталирате. Стартирайте пътеводителя и го оставете да свали най-новата информация. След това приложението е напълно функционално дори без интернет. Можете да преглеждате карта на града с обозначени забележителности, метростанции, заведения и ресторанти. На разположение са още ревюта от потребителите на Trip Advisor, предложения за туристически маршрути и дори снимки.

Работи офлайнДо голяма степен приложението работи без интернет връзка. Трябва да свалите/кеширате необходимата информация, докато сте онлайн!
freefree

От / до летището с градски транспорт

Към момента Берлин се обслужва от две летища – Тегел и Шьонефелд. Първото е в зона B, а второто в зона C на транспортната система. И двете летища са надеждно свързани с града. Как да стигнете от летището до различни точки в Берлин можете да научите в публикациите на Лудия Пътешественик по темата:

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 21 ноември, 2016г.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация