Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 13.01.16 в АКЦЕНТИ | 0 коментара

Пещерите Гроте ди Кастелана – подземният лабиринт на Пулия

Пещерите Гроте ди Кастелана – подземният лабиринт на Пулия

В южния район Пулия се намира една от най-популярните облагородени пещери в Италия – Гроте ди Кастелана. Още с влизането си през изкуствено прокопания тунел попадате във висока 60 метра, частично открита зала – „La Grave“ (Бездната). Цялата дължина на пещерната система е над 3км, но за посетителите е достъпен само първият 1км.

Информация за посещениеМестоположениеВидове обиколкиФормиранеПроучванеБялата зала


Времето в Кастелана Гроте

Ясно
26-04-18 0%
Ясно
Макс 25° / Мин 14°
Незначителна Облачност
27-04-18 0%
Незначителна Облачност
Макс 24° / Мин 14°
Незначителна Облачност
28-04-18 20%
Незначителна Облачност
Макс 25° / Мин 15°

Информация за туристи

Съчетайте посещението на пещерата с нощувка в една от близките ферми – гарантираме ви, че ще се удивите на тишината и спокойствието. Masseria Capocaccia предлага малки каменни къщи за гости (приличащи на трули). Разходете се в маслиновата градина и се порадвайте на отглежданите във фермата животни. За придвижващите се с влак (Ferrovie del Sud Est) удобни места са White Stone и Maregrotte в близост до гарата.

Пещерата може да бъде посетена само с екскурзовод.

Температурата е постоянна – около 18 °C, затова се облечете леко, в противен случай ще ви се наложи да носите връхната си дреха в ръка по време на цялата обиколка.

Снимки са разрешени само в първата галерия – „La Grave“ (Бездната).

Официален сайт: www.grottedicastellana.it

Телефон за резервации: +39 080 4998211

Гроте ди Кастелана е отворена целогодишно, но през зимните месеци се предлагат единствено обиколки на италиански език и то с предварителна резервация. През лятото можете да се възползвате и от екскурзовод на английски, немски или френски език.

График на посещенията в пещерата по месеци можете да видите тук: 

Внимание: посещението от ноември до февруари е само с предварителна заявка на тел. +39 080 4998211 (не пишете email, няма да ви отговорят). Обикновено в тези месеци се предлагат единствено пълни обиколки (2км), в събота и неделя от 10:00 и от 14:00 часа (желателно е да потвърдите информацията за конкретната дата).

Пълна обиколка

Възрастни: 15€

Деца до 12г.: 12€

Деца до 5г.: безплатно

Пътници, пристигнали на летище Бари с полет на AlItalia: 12€

Къса обиколка

Възрастни: 10€

Деца до 12г.: 8€

Деца до 5г.: безплатно

Спелеонощ

25€/човек, при група от минимум 15 души и предварителна резервация на тел. +39 080 4998221.

Най-лесният начин да се придвижите до пещерата е с влак на Ferrovie del Sud Est до гара Гроте ди Кастелана, която се намира на пешеходно разстояние от пещерата. Пътуването от Бари е около един час и струва 3,20€. От намиращия се наблизо град Кастелана Гроте пътуването продължава няколко минути, а цената е 1,10€. По този начин можете да пристигнете от повечето градове в долината Итрия – Алберобело, Мартина Франка и др. Обърнете внимание, че в неделя влаковете на FSE не се движат и са заместени от автобуси, чиято спирка е в центъра на Кастелана Гроте. От там до пещерите трябва да вървите пеша около 2км или да намерите местен транспорт – автобус или такси (не сме сигурни че ще откриете такива). Цени, разписание и онлайн билети както за влаковете, така и за автобусите ще откиете в сайта на FSE.

Ако пътувате с личен автомобил или Rent-a-car можете да спрете пред ресторантите в близост до входа. Ако там няма свободни места ще се наложи да следвате указателните табели към един от платените паркинги (3€/ден).

Местоположение на Гроте ди Кастелана

Центриране
Трафик
Колоездене
Транспорт
Google MapsИзтегли упътвания

 

Формиране на пещерата

Пещерата датира от преди 65 милиона години, но формирането ѝ започнало преди 90 милиона години, в периода Креда. По това време района на Пулия бил част от древно море и когато пластовете от варовик започнали да се издигат, формирайки днешният вид на Пулия, останките от морските обитатели – ракообразни и водорасли били отмити от дъждовната вода, оставяйки след себе си кухини.

Преди 25 милиона години, в периодът Кватернер (геоложкият период в който се намираме и днес), започнал процес по „разкрасяване“ на пещерата – формирали се сталактитите и сталагмитите. Два милиона години по-късно част от тях се превърнали в огромни колони – сталактони.

Откриване и проучване

Пещерите са открити на 23 януари 1938г. от Франко Анели и Вито Матарезе. Още в самото начало изследователите попаднали на зала с огромни размери, което ги подтикнало да започнат проучване, отвело ги до 70 метра под земята. Така един ден, пълзейки на 4 крака, стигнали до една от най-красивите пещерни зали в света – Грота Бианка.

Дълга и къса обиколка, Спелеонощ

Можете да посетите пещерите в рамките на къса и дълга обиколка. Късата е с продължителност 50 минути и дължина 1км. Дългата обиколка е с дължина 2км (по 1км във всяка посока) и продължителност 2 часа, именно тя ще ви отведе на 70 метра под повърхността в Гроте Бианка (Бялата пещера). По маршрута ще ви покажат различни образувания, използвайте въображението си, за да видите Камилата, Кулата в Пиза, Кракът на балерината, Мадоната и др.

Спелеонощ – специално посещение на Гроте ди Кастелана на тъмно. То се провежда след края на регулярните обиколко и при наличие на група от поне 8 души. Посетителите се водят от спелеолози и са екипирани с каски и газови лампи. По време на обиколката ще посетите зали, които не са част от стандартния маршрут, а изкуственото осветление (с изключение на цветните LED лампи) ще е изключено в голяма част от престоя ви.

Запишете се за бюлетина!

[newsletter]

 

Бялата пещера

Смятана за една от най-красивите пещерни зали в света, Бялата пещера (Грота Бианка) е „черешката на тортата“ при всяко посещение на Гроте ди Кастелана. Тя е изключително богата на образувания и е в млечно бял цвят, който се дължи на минералът Алабастър (вид гипс). Не забравяйте, че за да видите „Грота Бианка“ трябва да вземете участие в дългата обиколка (2км). 

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 11 януари, 2016г.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация