Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 21.12.14 в ПЪТЕШЕСТВИЯ | 0 коментара

Достъпен уикенд в Европа парк

В югозападната немска провинция Баден-Вюртемберг се намира третият по посещаемост тематичен парк в Европа, който през 2015г. отпразнува своята 40-та годишнина. Той е собственост на фамилията Мак, един от най-големите производители на атракциони за увеселителни паркове. В него има по нещо за всеки – от второто най-високо влакче на Стария континент, през забавна комбинация от влакче и водна атракция до най-новото попълнение – откритата през 2014г. тематична зона „Артур и минимоите“.

Обща информация


Продължителност: 3 дни (3 нощувки) Бюджет: около 340€
Транспорт: Самолет + кола под наем Големина на групата: 4 души (оптимално)
Подходящ сезон: От април до октомври; декември
Какво да носите със себе си?
GPS навигация (работеща офлайн), шапка за слънце, слънцезащитен крем за лице, малък фотоапарат, дрехи със закопчаващ се джоб, малка раница за вода и храна

Времето в Руст

Незначителна Облачност
24-02-18 0%
Незначителна Облачност
Макс 6° / Мин -4°

 

 

Пътешествието в детайли

Годишно Европа парк се посещава от над 5 милиона туристи, като най-натоварени са летните месеци, празниците и уикендите. По тази причина е особено подходящо да избягвате тези дни от годината.

За да осъществите това пътешествие, ще ви е необходим самолетен билет до Франкфурт, резервация за кола под наем (обърнете внимание, че се изисква кредитна карта!), както и място за нощувка.

Европа парк се превръща в зловещо място в дните около Хелоуин!

Цените в хотелите, част от комплекса Европа парк, са относително високи. Затова е по-удачно да потърсите нощувка в близкия град Етенхайм. Къща за гости „Малката Венеция“ предлага удобен престой за семейства с деца или група близки приятели.

Ако следвате програмата, освен 2 дни в парка, ще имате и един свободен ден. Него можете да оползотворите с посещение на Страсбург и Хайделберг или Франкфурт на Майн.

Макар и да е нелогично, цените на билетите за парка не са с отстъпка при покупка онлайн. Въпреки това е по-удобно да го направите, тъй като ще си спестите чакането на касите, където опашките обикновено са дълги. Ако все пак се озовете на входа без билети, по-добре се огледайте за най-близкия автомат за билети.

Работно време

Всеки ден от 9:00 до 18:00 часа.

В по-натоварените дни работното време често се удължава.

Обърнете внимание, че парка не работи целогодишно. Oтворен е от началото на април до края на октомври (със специална програма в дните около Хелоуин), както и около Коледа (от първата седмица на декември до първата седмица на януари). През зимния период парка е богато украсен, а по-екстремните атракции не работят, но са заменени от високо виенско колело, зимна пързалка и много представления). Актуална информация за работните дни и часове можете да намерите в сайта на Европа парк.

Цени на входни билети

Вид билет

Цена

1 ден
Възрастни (над 12г. вкл.)41 €
Деца (4-11г. вкл.)36 €
2 дни
Възрастни (над 12г. вкл.)77 €
Деца (4-11г. вкл.)67,5 €
Намаление за групи над 20 човека, пенсионери и хора с увреждания
Деца до 4г. - безплатно
Паркинг за 1 ден5 €

Попътни туристически дестинации

Ако двата дни прекарани в Europa park не са изстискали всичките ви сили, можете да посетите един или няколко от градовете, в близост:

Кратка разходка до Франция - разгледайте Страсбург и сградата на Европейския парламент

Франкфурт на Майн - градът на небостъргачите

Баден-Баден - известния немски СПА курорт

Град Базел, Швейцария

Музея на Мерцедес в Щутгарт

 

План по дни

Екскурзията е с относително висока интензивност. За да изпълните всичко, както е по план, ще се наложи да се подготвите за много ходене, ранно ставане и да не се отклонявате значително от програмата. Ако смятате, че няма да се справите е по-добре да нанесете промени още при подготовката на пътуването.

В бъдеще от тук ще можете да закупите удобен файл, в който ще е събрана цялата необходима информация за това пътуване. Той ще съдържа карти, схеми, снимки и полезни съвети в практичен и лесен за ориентиране формат, подходящ за екрана на таблета или телефона ви, както и за принтиране.test

Ако имате нужда от тази удобно структурирана информация още сега, можете да се възползвате от услугата

ДЕН 1

Петък

8:00 Кацане на Франкфурт Хан

Когато влезете в зала „Пристигащи“, продължете на дясно към гишетата за коли под наем. Поискайте информация за това, къде се намира паркинга с колата ви и какво гориво използва тя.

8:30 Потегляне към Руст

Напътствия ще намерите в #Придвижване. Желателно е да използвате GPS навигация.

10:30 Пристигане в Европа парк

Малко преди парка, от дясната страна, има магазин Lidl. Запасете се с вода и храна, помислете и за закуската на следващия ден!

Не отлагайте посещението си в парка дори да се забавите – половин ден през седмицата е по-добре от цял ден през уикенда!

10:45 Вход в Европа парк

Задължително си купете жетон за паркинг, вечерта опашките ще са много големи! Запомнете къде сте паркирали, всеки ред има табела с номер. Ако имате билети, закупени онлайн, които сте разпечатали, се насочете директно към входа.

11:00 - 17:30 Обиколка на атракциите

В #Мобилни приложения ще намерите официалното приложение на Европа парк. Изтеглете го и следете къде опашките са най-малки. Възползвайте се от обедните часове, когато повечето хора са в ресторантите и закусвалните.

17:45 Напускане на парка

В случай, че работното време на парка е удължено и искате да останете до края, е добре да помислите и за вечеря в комплекса. Повечето ресторанти в близките градове затварят относително рано!

18:15 Kъм Етенхайм

Ако сте решили да отседнете в Къща за гости „Малката Венеция“ или друг хотел в Етенхайм, можете да намерите упътвания в #Пристигане.

18:45 Настаняване в хотел

Желателно е да предупредите предварително за по-късния час на настаняване. Паркирането по улиците в Етенхайм е платено в събота до обяд.

20:00 Вечеря

По централната улица в Етенхайм има няколко заведения с вкусна кухня. Не закъснявайте, никое от тях не работи до късно.

ДЕН 2

Събота

8:00 Събуждане и закуска

Не губите време, Европа парк отваря в 9:00! Ако искате да си купите нещо от Лидл го направете сега, всички магазини затварят рано в събота и не работят в неделя!

9:00 Обиколка на атракциите

Качете се на Монорейл-а, от станцията над централния вход. Така ще изпреварите тълпата за едно бързо качване на Водан.

12:30 Обяд

В зона Испания ще намерите добри места за бързо и вкусно похапване – като теле на чеверме например. Не пропускайте да посетите някое от представленията след обяд.

20:00 Потегляне към Етенхайм

През уикенда парка често работи до 20, дори до 21 часа, останете ако имате сили… Ако рано се отегчите или времето се развали, можете да се отправите към близкия Страсбург за бърза разходка.

21:00 Вечеря

Обмислете варианта да вечеряте в квартирата, особено ако е станало много късно. Пригответе багажа си, за да не губите време сутринта.

 

ДЕН 3

Неделя

8:00 Събуждане и закуска

Когато напускате, оставете ключа си в пощенската кутия.

9:00 Потегляне към Хайделберг

Напътствия за пътуването до Хайделберг, ще намерите тук.

10:30 Пристигане в Хайделберг

Насочете се към стария град. Къде и колко ще ви струва паркирането, можете да прочетете в Паркиране в Хайделберг, статия от категория ПАРКИРАНЕ на Лудия Пътешественик.

11:00 Фуникуляра и замъка

Качете се на фуникуляра от долната станция до хълма Кьонигстул, а след това се върнете обратно до замъка. Повече информация ще намерите в статията Хайделбергски замък и фуникуляр от категория АКЦЕНТИ на Лудия Пътешественик.

9:00 (Алтернатива 1) Потегляне към град Страсбург

Ако предпочитате, можете да се отправите към Страсбург, Франция. Вижте Европейския парламент, повозете се на корабче или се разходете в историческия център.

10:00 (А1) Пристигане в Страсбург

Къде да спрете колата си – както платено, така и безплатно може да научите от статията Паркиране в Страсбург.

9:00 (Алтернатива 2) Щутгарт

Посетете музея и фабриката на Мерцедес-Бенц, докоснете се до историята на легендарния автомобилостроител.

13:30 Обяд

Избралите Хайделберг, ще открият различни места за хранене из Стария град.

14:30 Към Франкфурт

Не забравяйте да платите за паркинга преди да се качите в колата. Как да стигнете от Хайделберг до Франкфурт ще разберете от глава #Придвижване.

16:00 Пристигане в района на Франкфурт

Паркирайте и се качете на S-bahn. Къде да спрете безплатно прочетете в #Придвижване. Всичко за местата за паркиране и градския транспорт във Франкфурт на Майн прочетете в тази статия.

17:00 Качване на Майн Тауър

Слезте на Централната гара и се огледайте за кръгла, синя сграда с дълга антена на покрива. Всичко за небостъргача ще откриете в статията за Майн Тауър от АКЦЕНТИ.

19:00 Из центъра

Разходете се по легендарния площад „Рьомерберг“, минете по мостовете над река Майн и си купете вкусен вурст за вечеря.

21:00 Потегляне към летището

Как да стигнете до летището, ще разберете от #Придвижване. Добре е преди да стигнете летището да заредите резервоара до горе, бензиностанциите около терминала са по-скъпи.

23:00 Настаняване в хотел

Хотел-пицария Венеция е добър избор за нощувка и вечеря. Предупредете, че ще пристигнете късно вечерта и ще напуснете рано сутринта.

6:00 Отново на Франкфурт-Хан

Следвайте табелите за коли под наем (Mietwagen). В един момент посоката може да ви се стори погрешна, но не се отклонявайте. Оставете ключа от колата в шкафа до щанда на вашия оператор за коли под наем на летището.

Внимание: Разписанието на полетите, влаковете и всички други транспортни услуги, работните времена на обектите, началните часове на събитията, както и напътствията и времето за път са валидни към датата на написване на статията. Желателно е преди пътуването си да се информирате за актуалните часове и за евентуални ремонтни дейности по обектите и инфраструктурата. Преработете програмата спрямо тези данни!

Полети до Югозападна Германия

Най-близките летища до Европа парк са в курорта Баден-Баден, Страсбург (Франция) и Базел (Швейцария). За съжаление, към момента до тях няма директни полети от България, но има авиокомпании с редовни линии от Солун, Скопие и Букурещ.

Въпреки това, ако живеете в или около София, най-удобно ще е да си купите билети до град Франкфурт на Майн. Имате избор между евтините полети на Wizz Air до летище Франкфурт-Хан (280км от Европа парк) и Lufthansa, като техните самолети кацат на Международно летище Франкфурт (230км от Европа парк). Аналогичен полет изпълнява и Ryanair от летище Пловдив до Франкфурт-Хан.

Тъй като в категория „Пътешествия“ на ludiapateshestvenik.com се публикуват напълно завършени програми за пътуване, чиито автори собственоръчно са изпълнили представения план стъпка по стъпка, моето предложение е да изберете комбинация от полет София – Франкфурт Хан – София на WizzAir и кола под наем от Sixt (алтернатива е местния Buchbinder). Цената на този вариант можете да видите в раздел #Бюджет.

Напътствия за придвижване по маршрута

Желателно е да използвате GPS навигация, или поне да принтирате поетапните упътвания от Google Maps, които можете да получите директно в тази страница, от бутон „Упътвания“ на картата по-долу!

От Франкфурт-Хан до Европа Парк

Ако вече се намирате на паркинга на летище Франкфурт-Хан, в колата под наем, то тръгнете по път B50  в посока Франкфурт на Майн. След около 30км следете знаците за магистрала А61 в посока Майнц. Пътя ви продължава по магистрала А6 (табели за Щутгарт), а след това по магистрала А5, в посока Базел. След 280км и 2 часа и половина каране, търсете изхода за Руст, а от там няма как да пропуснете табелите (или извисяващия се силует на Silver Star), които ще ви отведат до Europa-Park-Straße и паркинга.

Придвижването с алтернативен транспорт (автобус, влак) е сложно за изпълнение, освен че  ще ви излезе по-скъпо, също така  е много по-бавно.

От Европа Парк до Етенхайм

След като успеете да намерите колата си, което би трябвало да се случи лесно, тъй като вечер паркингът се опразва, се насочете към изхода. Не забравяйте, че макар на входа да не е имало бариера, на изхода ще ви е необходим жетон, който се купува от касите. Тръгнете в посоката, от която дойдохте, но когато стигнете магистралата минете над нея – има по едно кръгово кръстовище преди и след моста над магистралата, заобиколете и двете, като се движите в най-дясната лента. След 600 метра има трето кръгово, вземете третия (последен) изход. Продължете по пътя около 1,5км и ще стигнете до четвърто кръгово, вземете втория (отново последен) изход. След около 800 метра ще видите кръстовище, завийте на дясно и след 1,5км ще сте в Етенхайм. Точното местоположение на Къща за гости „Малката Венеция“, ще откриете на картата по-долу. Ако сте избрали друг хотел, обезателно проучете как да стигнете до него.

От Етенхайм до Хайделберг

От центъра на Етенхайм тръгнете по шосе L103, което ще ви отведе директно до магистрала 5. Карайте по нея около 140км, и слезте на изход 38 – Heidelberg/Schwetzingen. Насочете се към предпочитания от вас платен паркинг.

От Хайделберг до Франкфурт на Майн

Върнете се на магистрала 5, като следвате табелите за Франкфурт на Майн. След около 50км магистрала 5 се пресича с магистрала 67, трябва да останете на магистрала 5, движете се бавно в една от двете най-десни ленти, внимателно следвайте табелите. На картата по-долу ще намерите местоположението на безплатен паркинг, около стадиона на Франкфурт. Желателно е да паркирате там и да се качите на S-bahn до центъра на града. За да стигнете до него трябва да слезете от магистрала 5 на магистрала 3, на изход 22 – Frankfurter Kreuz (в близост до Международно летище Франкфурт). Веднага след това следвайте знаците за B44/B43 към Frankfurt-Süd/F-Stadtmitte/Neu-Isenburg. Следвайте табелите за стадиона, отбивката е почти веднага в дясно.

Пътната мрежа около Франкфурт на Майн е сложна, което налага използването на GPS навигация. Ако не разполагате с такава рискувате да изгубите много време и нерви.

От Франкфурт на Майн до Франкфурт-Хан

Пътят от Франкфурт до летище Хан е почти изцяло по магистрала и на всички отклонения има табели към летището. Ако сте паркирали в близост до стадиона, върнете се на магистрала 3, след това последователно минете по магистрали 67, 60 и 61, а накрая завийте по път B50. Ако шофирате внимателно и сте се запознали с картата на района предварително, няма да имате проблем с ориентацията. Разстоянието е около 120км.

Желателно е когато стигнете до магистрала 61 да заредите, тъй като трябва резервоара да е пълен, когато връщате колата под наем. За целта ще ви се наложи да слезете от магистралата на изход, обозначен със знак за бензиностанция, тъй като бензиностанции рядко се срещат по магистралите в Германия.

Loading
Центриране
Трафик
Колоездене
Транспорт
Google MapsИзтегли упътвания

 

Планиран бюджет

Бюджета е на база 1 човек, при 4-ма пътуващи (възрастни или деца над 4г.). Цената на самолетния билет София-Франкфурт Хан-София на компания WizzAir е реално достижима при резервация няколко месеца по-рано (следете цените в продължение на поне 1 седмица, често се променят). През месеците Април, Май, Юни, Септември и Октомври ще намерите по-евтини самолетни билети и нощувки, макар шанса за лошо време да е по-голям.

В екскурзията са предвидени 3 нощувки – 2 в Етенхайм и 1 в района около летището. В прогнозната цена са включени още стойността на двудневен входен билет за Европа парк, разходи за паркинг, както и входните билети за обектите от програмата за третия ден. Калкулирани са и минимални джобни – по 20€/ден.

Разходно перо

Цена
Двупосочен самолетен билет София - Франкфурт Хан - София75 €
Кола под наем от Sixt - за 3 дни36 €
Гориво за около 750км15 €
Хотел в Етенхайм - за 2 дни35 €
Двудневен входен билет за Европа парк77 €
2 дни паркинг в комплекса2,50 €
4 часа платен паркинг в Хайделберг1,50 €
Двупосочен билет за фуникуляра в Хайделберг + билет за замъка12 €
Дневен групов билет за до 5 души за градския транспорт във Франкфурт на Майн (общо 8,70€)2,20 €
Билет за площадката на върха на небостъргача Майн Тауър6,50 €
Нощувка в района на летище Франкфурт Хан20 €
Минимум джобни60 €
ОБЩО~343 €

 

Местоположение

На картата е отбелязано местоположението на тематичния парк. Ако пътувате с кола, ще ви е удобно да използвате функцията за упътвания – натиснете бутона „Упътвания до“ и въведете началната точка на пътуването си. Ще получите подробна информация за възможните маршрути, предоставена от Google, директно в тази страница.

Loading
Центриране
Трафик
Колоездене
Транспорт
Google MapsИзтегли упътвания

 

Карта на Европа парк

Кликнете върху изображението по-долу, за да отворите интерактивна карта на парка.

Карта на Европа парк

Карта на атракциите и хотелите в Европа парк.

 

Тема и атракции в Европа парк

Парка е разделен на няколко тематични зони, пресъздаващи европейски страни (от където идва и неговото име) – Германия, Италия, Франция, Швейцария, Гърция, Англия, Русия, Холандия, Португалия, Испания и Исландия. Освен „страните“ в парка са разположени и зоните Царството на минимоите, Детски свят, Скандинавия и Омагьосаната гора на Грим. Някои от основните атракциони са:

1Silver Star – със своите 73m височина, това е второто най-високо влакче в Европа, развива 127 км/ч

2Eurosat – закритото влакче в сграда с формата на топка, която и до днес е символ на парка, е построено още през 1989г.

3Euromir – влакче с въртящи се седалки, чиято опашка за чакане минава под истински тренировъчен модул на руската орбитална станция „Мир“. Ще познаете къде се намира по огромната сателитна чиния в близост.

Запишете се за бюлетина!

Email


4Wodan Timbur Coaster – забавно дървено влакче, развиващо 100 км/ч

5Blue Fire  благодарение на хидравличния ускорител ще се изстреляте от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди

6Arthur – приказна разходка из Царството на минимоите


Препоръки за нощувки по време на пътешествието до Европа парк

Централната улица в Етенхайм

Нощувката в къща за гости, подобна на тези, предлага неповторимо преживяване на изгодна цена.

Ако искате да поглезите себе си и/или децата си, то пищните хотели Bell Rock, El Andaluz и Colosseo, които са част от Европа парк, са добър вариант за това. В случай, че искате да се впишете в Прогнозния бюджет обаче, ще се наложи да се задоволите с нощувка в някое от близките градчета. Ако групата ви е до 4 човека, добър вариант е Къща за гости „Малката Венеция“, където ваш домакин ще бъде Стефани. Наем на целия първи етаж на къщата (спалня с две двойни легла, трапезария, кухня и баня) е на цена 75€ на вечер.

Към момента на написването на тази статия, полетите на WizzAir до Франкфурт Хан се изпълняват рано сутринта в понеделник и петък. Затова последната нощувка ще ви е удобно, да бъде в близост до летището. Хотел-пицария Венеция е само на 3,5 км от терминала и предлага чисти, просторни стаи (20 кв.м.) с 2 или 4 легла.

 

Приложения за мобилни телефони и таблети

Europa-Park Guide

Основните функции на това приложение са:

1Търсене на ресторанти, атракции и др. и GPS навигация до желаното място с напътствия върху картата на парка;

2Обновявана в реално време програма за всички представления, концерти и събития;

3Време за изчаквана на различните атракции;

4Прогноза за времето за района на Европа парк;

5Известие в случай на удължаване на работното време;

6Навигация до Европа парк и помощ за намиране на свободно място на паркинга;

7Връзка по телефона или email в случай на възникнал проблем или въпрос;

8Новини за парка и видео материали от Europa-Park TV.

Изисква постоянна връзка с интернетВ парка има множество отворени Wi-fi точки, от които можете да се възползвате.
freefree

Wizz Air

Освен стандартните услуги за подобно приложение – преглед на разписания, закупуване на полет, добавяне на услуги, чек-ин и мобилна бордна карта, Wizz Air са добавили опции за покупка на членство в Wizz discount club, а също така често предлагат 20% намаление за резервации през мобилния app.

Ограничена работа офлайнБез мобилна или Wi-fi връзка са достъпни само определени функции. Желателно е да заредите приложението, преди да преминете офлайн.
freefree

Sixt Rent a Car

Резервиране на кола под наем бързо и на преференциална цена, търсене за най-близката до вас Sixt станция с възможност за gps навигация до нея.

Изисква постоянна връзка с интернетПриложението няма да стартира в зони без мобилно покритие или Wi-fi. Употребата му в роуминг ще се отрази сериозно на сметката Ви!
freefreefree

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 12 януари, 2016г.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация