Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 19.02.15 в АКЦЕНТИ | 0 коментара

Музей „Болница в скалите“ – Будапеща

Музей „Болница в скалите“ – Будапеща

Много туристи не подозират, че когато обикалят по павираните улуци на Крепостния Хълм в Будапеща, под краката им се намира музеят „Болница в скалите“. Старата военна болница е създадена в естествени кухини на хълма Будавара през 1939год., които са свързани помежду си с изкуствени тунели, а стените са облицовани с дебел над 1 метър слой бетон. Съоръжението е предвидено да приютява до 60 болни, но по време на Обсадата на Будапеща през 1944г. тук са били настанени над 600 души. По-късно болницата е превърната в противоатомно убежище.

ИсторияВентилацияРезервоари за горивоЛокация


Времето в Будапеща

Информация за посещение

Официален сайт: www.sziklakorhaz.eu

Адрес: Budapest, I. Lovas Út 4/c

Как да стигнете: Включете болницата в екскурзионната си програмата за Хълма на замъка (Будавар). Подробни указания ще намерите в #локация, както и на картата по-долу.

Комфорт: Температурата в пещерите е 15-18°C, ако смятате, че ще ви е хладно можете да поискате одеяло. Помещенията са сравнително широки и добре вентилирани.

Език на беседата: унгарски, английски, немски (само за групи с предварителна резервация)

Снимането не е разрешено.

Хора с увреждания могат да посетят само съкратената обиколка.

Работно време: всеки ден от 10:00 до 20:00 часа

Посещение само с екскурзовод

Беседите започват на всеки кръгъл час на английски и унгарски (последна група в 19:00 часа).

Цена стандартен билет: 3600ft (~11,70€)

Намален билет (граждани на ЕС 6-25г., 62г. +): 1800ft (~5,80€)

Цена с Budapest Card, Hungarian Card: 2400ft (~7,80€)

Нощувки в близост до Будавара

Mercure Budapest Buda **** се намира на пешеходно разстояние от Скалната болница (след кратка разходка през парка Vérmező и изкачването на малко стълби). Непосредствено до хотела е метростанция Déli pályaudvar (линия 2), както и едноименната ЖП гара.

За презентацията е нужен JavaScript.


История на болницата и бункера

Болницата е построена през 1939г., дълбоко под земята, за да е недосегаема за бомбандировки. Тя е действала активно по време на Обсадата на Будапеща, както и по време на Унгарската революция през 1956г. Поради недостига на вода, се е налагало превръзките от умрелите пациенти да бъдат прехвърляни на новопостъпилите, което става причина за висока смъртност, особено в края на Обсадата на Будапеща, когато по Коледа през 1944г. в скалната болница са настанени 600 човека.

По-късно, през 60-те години, пещерната болница е разширена и е пригодена за противоатомно скривалище. От този период датират и повечето от уредите и оборудването, които можете да видите и днес.

Вентилационната система

Въздуховодите и част от машините, са автентични – от 1944г. Вентилационната инсталация е напълно функционираща и се включва всяка нощ, за да поддържа качеството на въздуха в музея. През деня не работи, тъй като е прекалено шумна и пречи на посетителите и екскурзоводите.

Автономно електрозахранване

Над машинното отделение са разположени резервоари за гориво, което е било необходимо за електрогенераторите. Така болницата (в последствие противоатомния бункер) е имала пълна автономност. За да се запази в тайна съществуването ѝ, за зареждане с гориво са били изведени тръби до повърхността, скрити в цветните лехи на Крепостния хълм. За отклоняване на вниманието, самото зареждане е имитирало поливане на цветята. Местните дори имали шега, че цветята са толкова красиви, защото се поливат редовно.

Къде се намира „Болница в скалите“

Скалната болница се намира на 300 метра южно от църквата Св. Матияш (противоположна посока на р.Дунав) в подножието на хълма Будавар (слезте по стълбите в края на улица Szentháromság u.). Най-удобно е да комбинирате посещението на всички туристически обекти в района в един ден – Болница в скалите, разходката по крепостния хълм на Буда, Св. Матияш, Рибните кули, Националния военноисторически  музей на Унгария и др.

Изтегли упътвания

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 28 март, 2015г.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация