Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 05.08.16 в АКЦЕНТИ | 0 коментара

Другото лице на Рио – Фавелите

Другото лице на Рио – Фавелите

Както във всеки друг град, и в Рио има „задължителни” места за туристите като статуята Исус Христос на Корковадо, Захарната глава, плажа Копакабана и т.н. За онези, които искат да видят и нещо по-различно – как живеят хората в гетата, т.нар. фавели, предлагаме виртуална разходка във фавелата Санта Марта. Намира се съвсем близо до квартал Ботафого и е умиротворена от 2008 г. насам, което значи, че се счита за сравнително безопасно място. Популярна е най-вече с това, че тук е сниман клипът към песента на Майкъл Джексън „They don`t care about us”. По времето, когато Майкъл Джексън посетил фавелата, тя все още била опасно място. Клипът бил заснет след дълги преговори и сериозни мерки за сигурност. Местните казват, че мястото има два живота – преди Майкъл Джексън да го посети и след това. От скоро тук е отворен дори хостел – нещо, което преди е било немислимо.

ИнформацияМестоположениеОбиколка с екскурзоводВажни местаГалерияЗастраховка

Времето в Рио де Жанейро

Вероятност за Гръмотевична Буря
23-04-18 30%
Вероятност за Гръмотевична Буря
Макс 28° / Мин 22°
Вероятност за Гръмотевична Буря
24-04-18 60%
Вероятност за Гръмотевична Буря
Макс 28° / Мин 22°
Ясно
25-04-18 20%
Ясно
Макс 28° / Мин 22°

Информация за посещение

Макар някои туристи да предприемат самостоятелни посещения, обиколката с водач е по-сигурна, а и по-интересна.

Официален сайт: favelasantamartatour

E-mail за резервации: favelasantamartatour@yahoo.com.br

Обърнете внимание! Снимането във фавелата е разрешено навсякъде, с изключение на едно място, за което гидът предварително информира групата.

Всеки ден има по два тура – от 10:00 и 14:00 часа. Препоръчителен е сутрешният тур, защото следобед жегите са непоносими.

Цена при плащане онлайн – 90R$ (около 50лв.) – на сайта има календар за избор и резервация на ден и час, където се вижда колко свободни места са останали за конкретната дата.  Скоро след това идва потвърждение на и-мейла за направената резервация.

Цената при плащане кеш на място е малко по-висока – 100 R$

Организаторите на тура предлагат трансфер от хотела/хостела в Рио срещу допълнително заплащане.

Политика при анулация на онлайн резервация: Пълно възстановяване на сумата има само в случаите на анулация от клиента в срок до 48 ч. от направената резервация.

Място за среща с гида на групата: пред магазин “Select” на бензиностанция Shell, намираща се на ъгъла на Rua São Clemente и Rua da Matriz в квартал Ботафого, Рио де Жанейро.

Придвижване с градски транспорт: От различни части на града до Ботафого можете да стигнете с метрото – линии L1(посока Praça General Osório) и L2 (посока Botafogo). От метростанцията до мястото за среща разстоянието е около 800 метра, които се изминават пеш или с автобусите, движещи се по Rua São Clemente (309, 409, 410, 438, 538).

Windsor Excelsior Copacabana 4* се намира на метри от плажа Копакабана. Хотелът предлага безплатен интернет и сейф в стаите, а в близост има метростанция.

Favela Top Tour е хостел в сърцето на фавелата Санта Марта. Той предлага денонощна реценция, закуска и дори обещание за безплатен интернет. Можете да изберете двойна стая или легло в общи помещение.

Местоположение

Центриране
Трафик
Колоездене
Транспорт
Google MapsИзтегли упътвания

Организирани обиколки на фавелата

Туровете се провеждат от местен, който познава много добре жителите на фавелата. Въпреки опасният статут на мястото, гидът често се поздравява с местните и спира за разговор с тях. Това дава чувство за сигурност на туристите.

Обиколките се провеждат при група от минимум двама човека. Има възможност за избор от три езика – английски, португалски и испански. Продължителност на разходката във фавелата – между 2 и 3 часа. Туровете се провеждат дори и при лошо време, но в случай на буря се анулират и се дава възможност за резервиране на друга дата, удобна за туриста, или възстановяване на платената сума.

Какво включва тура?

ИСТОРИЯ НА ФАВЕЛАТА - разказана от местен екскурзовод

СТАТУЯТА НА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН - Статуята е с реалния ръст на Майкъл Джексън.

МОЗАЙКА С ЛИКА НА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН - В близост до статуята на изпълнителя има и красива мозайка с неговия лик с цифрите 37 – това е възрастта, на която Майкъл е бил по това време.

Статуята на Майкъл Джексън

фУНИКУЛЯРЪТ ВЪВ ФАВЕЛАТА - Във фавелата е невъзможно придвижването с коли, защото в нея няма улици, а само тесни стълби. Затова правителството е изградило за местните кабинков лифт, с помощта на който стигат до върха. Лифтът се движи бавно и не е климатизиран, безплатен е, вътре се побират най-много десетина човека, но е добра алтернатива пред изкачването на многобройните стълби. Има две отделения - за пътници и за по-голям багаж (като колело например).

ГЛЕДКАТА ОТ ФАВЕЛАТА КЪМ ХЪЛМА КОРКОВАДО - От площадката, до която се стига с лифта, а и от много други места във фавелата, се открива прекрасна гледка към статуята на Исус Христос на хълма Корковадо, с която местните се гордеят. Много от тях всъщност могат да си позволят да живеят на друго място, но не искат да напуснат гетото, въпреки че тук няма канализация, има проблем със събирането на акумулирания от живущите боклук и миризмата на места е непоносима.

ХОСТЕЛЪТ - За любителите на нестандартни преживявания и места, от скоро във фавелата функционира хостел, където туристи могат да останат за нощувка.

КРАСОТАТА НА ФАВЕЛАТА – Преди няколко години по проект, реализиран от холандци, някои от сградите във фавелата са боядисани красиво. По високите части на гетото обаче къщите са като всички останали – малки постройки с ламаринени покриви.

СПОМЕНИ ОТ ОПАСНИТЕ ГОДИНИ - В момента във фавелата има няколко полицейски участъка и дори туристи влизат без местен гид, но преди умиротворяването това е било опасно място. Спомен от тези години е стена, по която са останали дупки от куршуми.

ПОСЕЩЕНИЕ НА МАГАЗИНИ - купете сувенир за спомен от Санта Марта.

Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“

Всяко пътуване носи рискове и туристите трябва да се запознаят с опасностите преди заминаването си. В общия случай, градовете в Европа могат да се считат за безопасни, а разстоянията са малки, което намалява риска от непредвидени ситуации. Не е за пренебрегване и фактът, че като граждани на ЕС сме здравноосигурени във всички страни-членки. При посещение в Бразилия обаче, носите значително по-висок риск поради високата престъпност, дългите полети с няколко прекачвания и високите температури. Това може да доведе до обир, загуба на багаж, отложен полет, непридвидени нощувки, внезапни проблеми със здравето и др. Преди пътуването си се уверете, че имате валидна застраховка с достатъчен лимит на покритие – обикновено получавате такава при издаване на кредитна карта, теглене на кредит, сключване на застраховка живот или допълнително здравно осигуряване. В случай, че не разполагате със застраховка, можете да сравните цените на повечето компании и лесно да сключите такава онлайн на 24ins.bg

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 21 ноември, 2016г.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация