Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 22.12.14 в ПЪТЕШЕСТВИЯ | 2 коментара

Рощилиада – ежегоден фестивал на сръбската скара

Всяка година много българи се запътват към Фестивала на сръбската скара – Рощилиада, провеждащ се в град Лесковац, примамени от снимки на скари отрупани с месо и малки прасенца на чеверме. Стотиците оферти на туристическите агенции обещават епично „плюскане“ на символични цени, но така ли е в действителност? Тази статия разказва за това какво е и какво не е Рощилиада, за да можете да прецените за себе си дали си заслужава това пътуване. Тук ще откриете полезни съвети за пристигане в Лесковац, информация за нощувки, много снимки и от какво ще се лишите ако изберете пътуване с туроператор пред самостоятелно пътуване.


Обща информация


Продължителност: 1 или 2 дни Бюджет: 130 лева
Транспорт: С кола / кола + влак / автобус Големина на групата: без значение
Подходящ сезон: фестивала се провежда в края на август
Какво да носите със себе си?
сръбски динари, празни стомаси

Времето в Лесковац

 

 

Какво е Рощилиада?

През 2014г. почти 600 000 души от региона са посетили фестивала на скарата в Лесковац. Майстори на печеното месо от цяла Сърбия и съседните държави се включват в надпревара да спечелят стомасите на любителите на грила.

Ежегодно, в края на август, началото на септември главната улица в Лесковац се затваря за седмица и на нея се построяват десетки шатри, в които се помещават множество временни ресторанти. В рамките на фестивала се организират много концерти и събития, но най-важното от тях е състезанието за направата на най-голямата плескавица.

Рощилиада се радва на широката популярност в България, но е добре да знаете, че фестивалът не се отличава с чистота и модерна визия. Ако сте по-претенциозни може и да останете разочаровани от видяното, особено ако пътувате с организирана група, тъй като ще останете на фестивала едва няколко часа, при това в ранния следобед – определено не най-подходящото време.

Двудневен план за действие

Този примерен план е изготвен на база Вариант 2 за придвижване – с автомобил до Ниш и влак до Лесковац + нощувка в Ниш. Можете да се запознаете и с останалите варианти за придвижване – с автомобил до Лесковац + нощувка и с организирана екскурзия.

 

ДЕН 1

София – Ниш – Лесковац (Рощилиада) – Ниш

8:00 Потегляне от София

Пътя от София до Ниш е около 3 часа, но към него трябва да се прибави и времето за преминаване на границата, което може да е от няколко минути до няколко часа. В плана е заложено време за преминаване 1 час (ако минете по-бързо винаги може да спрете за малко в произволна димитровградска кръчма).

12:00 Пристигане в Ниш и настаняване в хотела

Място за нощувка в Ниш

С удобно разположение в центъра на града

Къща за гости Etno Konak Tašana е цветно и уютно място за нощувка в идеалния център на град Ниш. Отпред са осигурени няколко места за паркиране на гостите, а стаите са в старовремски стил, оборудвани са с климатик и струват 20-25 лева на човек на вечер.

13:00 Разходка по пешеходната зона

Усетете духа на Ниш, купете си сладолед или плескавица (скара се предлага в противоположния на реката край на пешеходната улица), а ако имате време проверете цените в местния МОЛ.

14:30 Тръгнете към Централна Ж.П. гара Ниш

Централна гара Ниш

Гарата на третия по големина сръбски град е в упадък.

Гарата се намира на около 1800 метра или 20 минути ходене пеш от центъра на града (където е и препоръчания от Лудия Пътешественик Etno Konak Tašana). На разположение е и градският транспорт в Ниш.

15:20 Качете се на влак за Лесковац

Цената на еднопосочен билет е 2,60 лева, но двупосочният излиза малко по-евтино. Когато купувате билета си не забравяйте да попитате на кой коловоз да чакате влака си, защото нито гарата, нито влаковете разполагат с електронни информационни табла! Също така е добре да помните, че все още сте на балканите, а тук влаковете не са най-чистите места.

Влакове от Ниш към Лесковац има 7 пъти дневно – 03:40; 07:24; 12:18; 15:20; 15:50; 19:35; 23:41. Пътуването трае межу 40 минути и 1 час, но често се получават закъснения.

16:20 Пристигане на Ж.П. гара Лесковац

Къде се провежда Рощилиадата

Мястото на фестивала се забелязва от далеч.

Тръгнете направо, по централната улица към издигащите се кълба дим от скарите в шатрите на ресторантите.

16:30 Присъединете се към фестивала Рощилиада

Ресторант Сандокан Лесковац

Целия фестивал се състои от павилиони, подобни на този.

Минете покрай всички шатри, за да изберете кои да посетите по-късно. Нито един от ресторантите няма да ви впечатли с визията си – захабени, дори мръсни маси и столове, поставени в не по- привлеателни шатри. В крайна сметка важно е какво се пече на скарата, нали?

По време на обиколката можете да си купите бира и нещо за похапване, но не прекалявайте, тъй като ви очакват още много часове на фестивала.

22:10 (00:27) Качете се на влак за Ниш

На връщане имате две възможности – влак в 22:10 или в 00:27 часа. Избора дали да останете още на Рощилиада или да опитате от нощния живот в Ниш е ваш. Във всички случай е добре да закупите билет за обратния влак още при пристигането си, не е ясно дали в 10 вечерта (и още повече след полунощ) ще има работеща каса.

 

ДЕН 2

Ниш – София


10:00 Обиколка на Нишка тврђава

Избора дали да тръгнете с кола или пеш е ваш. Входа на крепостта в Ниш се намира в края на пешеходната зона, от страна на реката. В двора ѝ ще откриете парк с множество заведения, къдете да прекарате известно време. За обиколка на парка + кафе ще са ви необходими около 2 часа.

12:00 Посещение на Бившия нацистки концентрационен лагер в Ниш

Килиите в концентрационния лагер в Ниш

Затворниците често са били изтезавани.

Немският концлагер се намира на 800 метра от задната страна на Нишката крепост, информация за него, както и напътствия как да стигнете до там ще намерите в раздел #Един ден в Ниш. За това посещение е желателно да тръгнете с автомобил (паркирането в района не е проблем). Задължително платете за разходка с гид, на език по ваш избор – сръбски или английски.

Ако посещавате обекта през зимата, имайте в предвид, че работното време в неделя е до 14:00 часа.

14:30 Челе кула

Челе Кула (кулата с черепите) в Ниш

Кулата е построена от османците, от главите на сръбските въстаници.

Смразяващата кула от черепи е може би най-посещавания туристически обект в Ниш. Цената за вход е 130 динара и включва кратка беседа.

15:30 Потегляне към България

Това е последния ви шанс да хапнете поредното вкусно сръбско ястие преди да напуснете страната. Очаквайте пристигнете в София около 19:30 часа.


Внимание: Разписанието на полетите, влаковете и всички други транспортни услуги, работните времена на обектите, началните часове на събитията, както и напътствията и времето за път са валидни към датата на написване на статията. Желателно е преди пътуването си да се информирате за актуалните часове и за евентуални ремонтни дейности по обектите и инфраструктурата. Преработете програмата спрямо тези данни!

Приблизителна цена

Представената цена е ориентировъчна, за 1 човек в група от 4-ма възрастни.

Вид разходЦена
Гориво за около 350км16 лв.
1 нощувка в Ниш (напр. Etno Konak Tašana)23 лв.
Билет за влак Ниш-Лесковац–Ниш5 лв.
Билет за вход в Челе Кула2,10 лв.
Билет за вход в концлагера "Црвени Крст"2,40 лв.
Вход в крепостта в Нишбезплатно
Джобни за два дни (предимно за скара и бира на фестивала)80 лв.
ОБЩО~130 лв.

Вариант 1 за придвижване – с автомобил

Възможно е да посетите фестивала на сръбската скара за един ден, като пристигнете с автомобил, но това предполага да имате под ръка шофьор, който да не е употребил алкохол. Тъй като в общия случай няма да разполагате с въпросния трезвен любител на скарите, то еднодневния вариант не е добра опция. Ако сте се сетили да организирате пътуването си от по-рано, можете да запазите стая за нощувка в града. За съжаление, местата в малкото хотели и къщи за гости в Лесковац са силно ограничени.

В близост до гарата и централния булевард Ослобођења (където се провежда фестивала) се намира семеен хотел B&B Bebinac, където можете да наемете двойна или тройна стая за около 30 лв. на човек с включена закуска. Дори да не сте сигурни в желанието си и/или точните дати за пътуване, не е проблем да запазите стая, тъй като анулацията е безплатна. Ако мястото е заето или не е по вкуса ви, прегледайте всички налични места за настаняване в Лесковац от линка по-долу или се запознайте с Придвижване – Вариант 3.

В зависимост от това, къде в България се намирате, може да преминете през ГКПП Калотина, ГКПП Стрезимировци или ГКПП Връшка чука. Подробни напътствия за пътуване можете да получите директно в тази страница, чрез бутона „Упътвания до“ на картата по-долу.

Изтегли упътвания

Вариант 2 за придвижване – с автомобил и влак на сръбските железници

Този вариант е специално измислен от Лудия Пътешественик, като решение на двата основни проблема в тази екскурзия – Кой да кара на връщане? и произлизащия от него проблем – Къде да спим? (поради малкото хотели в Лесковац).

Предлагаме ви да тръгнете с автомобил от България (времето за път от София е около 3 часа, но прибавете и 1 час забавяне на границата). Пристигате в Ниш, където можете да отседнете в къща за гости Etno Konak Tašana или в друг препоръчан хотел. От там тръгнете с влак (разписания и цени можете да намерите в #План) към Лесковац. Яжте и пийте на воля, а след това се върнете, отново с влака. Когато се наспите, обиколете Ниш за един ден, а след това тръгнете доволни (и сити) към България.

Вариант 3 за придвижване – с организиран транспорт

Лудия Пътешественик е портал за самостоятелно пътуващи, поради тази причина тук няма да намерите оферти за организирани екскурзии. Все пак ще споменем, че въпреки многото туроператори, предлагащи както еднодневни екскурзии, така и екскурзии с преспиване, те ще ви отведат до фестивала за едва няколко часа, а потеглянето в обратната посока (независимо дали към България или към хотел в близък град) става около 18:00 часа. За да усетите духа на Рощилиада обаче,  трябва да видите как се приготвят чеверметата и да потанцувате с местните, а за това ще трябва да останете до тъмно и тези екскурзии няма да ви удовлетворят. Ако все пак предпочитате друг да организира всичко, то можете да потърсите оферти в сайтовете за групово пазаруване.

Карта с важните места в Лесковац

Изтегли упътвания

Допълнете екскурзията си с един ден в Ниш

Ниш е приятен град в източната част на Сърбия. Макар и малко, туристическите обекти в града трудно могат да бъдат забравени, след като сте ги видели веднъж. Един ден ще ви е достатъчен, за да обиколите забележителностите на града:

1Алеите около река Нишава – за предпочитане е да го направите вечер, когато е по-хладно и е пълно с хора. Повечето клубове и барове са наоколо.

2Разходка в Нишката крепост – това е заобиколен от крепостни стени парк, в който можете да разгледате някои археологически експонати, регионалния исторически музей или просто да седнете в едно от многото кафенета.

3Пешеходната зона – тук е пълно със заведения, магазини (има дори МОЛ). Лесно ще откриете добро предложение за обяд или вечеря.

4Челе кула – страховит монумент показващ жестокостта на турците, по време на османското владичество по тези земи. Кулата е изградена от 952 черепа, макар и в днешни дни да са останали само 58. Повечето от останките са прибрани от близки на изкланите, с надеждата да устроят погребения на любимите си. Около кулата е изградена сграда, която да я пази от набези и природни стихии.

5Нацистки концетрационен лагер – напълно запазен лагер от времето на немската окупация в Сърбия (1941 – 1944г). Тук са държани предимно политически затворници, но не са липсвали и евреи. След две поредни бягства през 1942г., при които успешно избягали над 100 души (макар успеваемостта да била едва 50%), в лагера започнали масови екзекуции на затворници.

Работно време на обектите:

Лято (април – ноември)

вторник – неделя: 09:00 – 16:00

 

Зима (ноември – март)

вторник – петък: 09:00 – 16:00

събота и неделя: 10:00 – 14:00

Лято (април – ноември)

вторник – неделя: 08:00 – 20:00

 

Зима (ноември – март)

вторник – петък: 09:00 – 16:00

събота и неделя: 10:00 – 14:00

Разположение на картата:

Изтегли упътвания

Подгответе телефона и/или таблета си за пътуване

HERE WeGo

HERE WeGo са карти и офлайн навигация, поддържани от група немски автомобилни производители. Те са добра алтернатива на Google Maps, особено при пътуване в чужбина, където връзката с интернет може да е проблем. Въведете дестинация и приложението ще ви покаже най-добрия начин за придвижване – с автомобил, велосипед, пеша или градски транспорт. Най-новата версия дава възможност на пешеходците и велосипедистите да изберат маршрут в зависимост от терена – хълмист, равен и т.н. Не забравяйте предварително да свалите карта за всяка държава, която ще посетите.

Работи офлайнРаботи без връзка с интернет ако сте свалили картата предварително. Въпреки това тя осигурява допълнителни функции като трафик, отзиви и т.н.
freefreefree

Google Drive

Изисква регистрация в Google! Качете всички важни файлове за пътуването си – електронни билети, карти и резервации. Не забравяйте да ги направите достъпни за офлайн употреба.

Ограничена работа офлайнБез мобилна или Wi-fi връзка са достъпни само определени функции. Желателно е да заредите приложението, преди да преминете офлайн.
freefree

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 29 юли, 2016г.

2 коментара

  1. Защо не дадете и вариант през Стрезимировци- пътуването е много по-бързо и удобно

    • Здравейте в края на „Вариант 1 – придвижване с автомобил“ се казва „В зависимост от това, къде в България се намирате, може да преминете през ГКПП Калотина, ГКПП Стрезимировци или ГКПП Връшка чука.“ В статията се разглеждат различни варианти за придвижване, поради ограничените възможности за настаняване в Лесковац и предположението, че сръбската скара се консумира с алкохолни напитки, което категорично изключва шофирането като вариант за прибиране в края на деня. Ако имате конкретно предложение за подобрение на този материал, можете да ни го изпратите чрез специалната форма или да пишете на contact@ludiapateshestvenik.com – ще сме ви благодарни!

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация