Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 15.07.16 в АКЦЕНТИ | 0 коментара

Синята Лагуна – геотермалният рай на Исландия

Синята лагуна е уникален геотермален източник и е една от най-посещаваните забележителности в Исландия. Понякога се счита за едно от чудесата на света. Водата в лагуната има лековити и релаксиращи свойства. Температурата ѝ варира на места, но е средно около 38-40°C. Това прави Blue Lagoon място, което може да се посещава целогодишно. Дълбочината също варира от 1 до 3 метра. Дъното и стените на лагуната са покрити с парчета засъхнала лава.

За да се почувствате напълно отпочинали и спокойни е препоръчително да прекарате поне 2-3 часа в лагуната. Мястото е чисто и добре поддържано, а водата се подновява на всеки 2 дни. Други атракции, част от СПА комплекса, са парна баня, сауна и масажиращ водопад, както и ресторант. Поради близостта си до летище Кеплавик, Синята Лагуна е подходяща за посещение веднага след пристигане в Исландия или пък преди полета обратно. За тази цел комплексът е предвидил място за оставяне на багажа.

Информация за посещениеОнлайн резервацияМестоположениеРесторант „Лава”За смартфон

Времето в Гриндавик

Вероятност за Дъжд
20-03-18 60%
Вероятност за Дъжд
Макс 6° / Мин 2°
Вероятност за Дъжд
21-03-18 70%
Вероятност за Дъжд
Макс 6° / Мин 3°
Вероятност за Дъжд
22-03-18 60%
Вероятност за Дъжд
Макс 5° / Мин 2°

Информация за посещение

Полезна информация

Официален сайт: www.bluelagoon.com

Телефон: (+354) 420 8800

Адрес: Гриндавик 240, Исландия

Предварителното закупуване на билети е задължително!

Снимането е разрешено навсякъде. Необходимо е обаче повече внимание към личната ви техника, тъй като тук лесно може да се намокри.

На място има шкафчета за съхранение на личните вещи. Те се отключват и заключват с гривни, които посетителите получават на касата и при напускане на лагуната се връщат обратно. Освен за шкафчетата, гривните се ползват и като платежно средство, за да не се носят пари и кредитни карти на място, където могат да бъдат намокрени. Ако имате консумация, тя се заплаща на изхода. При загуба на гривна се заплаща глоба.

При пристигане в обекта е необходимо да носите дебитната/кредитна карта, с която сте заплатили резервацията, въпреки че е възможно въобще да не ви бъде поискана.

За Ваше удобство носете кърпа, джапанки и бански. На място можете да наемете такива, но срещу заплащане. Преди влизане във водата има закачалки с номера, съответстващи на номера на шкафчето ви – там може да закачите кърпата си.

Преди влизане във водата персоналът изисква да минете през душовете. Синята Лагуна предоставя безплатно за всички посетители, независимо от вида закупен билет, шампоан и балсам за коса. Те се намират при душовете, които са непосредствено след съблекалните. Препоръчително е да не мокрите косата си във водата на лагуната – спластява се.

В комплекса има безплатен wi-fi.

Към юни 2016 г. в Синята Лагуна се извършват строителни дейности с цел разширяване на комплекса и построяване на хотел. Те обаче се извършват извън времето за посещение и рядко обезпокояват посетителите. Очаква се дейностите да приключат през 2017 г.

Препоръка за хотел в околността

На 4,2 км. от Синята Лагуна се намира Mar Guesthouse. Къщата предлага двойни стаи с обща баня и студио със собствена баня. Мястото за настаняване е само на 30 мин. от летище Кеплавик, което го прави удобно за посещение преди или след полет. Стаите са просторни и чисти.

Синята Лагуна е отворена за посещение целогодишно

Работното време е според сезона

От 1 ноември до 1 май: 09:00 – 20:00 часа

От 2 до 16 май: 09:00 – 20:00 часа (в делнични дни) и 08:00 – 21:00 часа (петък – неделя)

От 17 до 31 май и от 22 до 31 август: 08:00 – 22:00 часа

От 1 юни до 21 август: 08:00 – 00:00 часа

От 1 септември до 21 октомври: 08:00 – 20:00 часа (понеделник – сряда) и 08:00 – 00:00 часа (четвъртък – неделя)

Посетителите могат да останат в лагуната до 30 мин. след приключване работното време.

Цени и видове входни билети

Тарифата е различна според сезона. Силен сезон: 1 юни – 31 август. Слаб сезон: 1 септември – 31 май.

Стандартен билет: 40/50€ (слаб/силен сезон); 25€ за младежи до 15г. и хора с увреждания

Цената включва: входна такса и безплатна маска от силициева кал. Това е най-подходящия билет, просто си носете кърпа и джапанки.

Билет комфорт: 55/65€ (слаб/силен сезон); 40€ за младежи до 15г. и хора с увреждания

Цената включва: входна такса, безплатна маска от силициева кал, ползване на хавлия, напитка по избор, маска от водорасли

Билет премиум: 70/80€ (слаб/силен сезон); 55€ за младежи до 15г. и хора с увреждания

Цената включва: входна такса, безплатна маска от силициева кал, ползване на хавлия, напитка по избор, маска от водорасли, ползване на халат и чехли, запазена маса в ресторант „Лава”, вино

Билет лукс: 195€

Цената включва: входна такса, безплатна маска от силициева кал, ползване на хавлия, напитка по избор, маска от водорасли, ползване на халат и чехли, запазена маса в ресторант „Лава”, вино, вход в Exclusive Lounge, комплект козметични СПА продукти

Деца от 2 до 13г.: безплатно (само стандартен пакет)

Задължително е да направите резервация предварително, по интернет. Ще ви бъде генериран електронен билет, необходимо е да го представите на входа.

Обиколка с гид, без влизане във водата: 15€

Цената включва: безплатен коктейл на бара, 40-мин. разходка във вътрешната и външната част на лагуната, подарък.

Турът се провежда само при групи от минимум 11 човека.

За резервация, пишете на: contact@bluelagoon.com или се обадете на (+354) 420 8800

Доплащания: халат (10€), хавлия (5€), бански костюм (5€), чехли (10€).

Транспорт и паркиране

Синята Лагуна се намира между летище Кеплавик и Рейкявик. До нея няма обществен транспорт от столицата, можете да стигнете с кола или с организирани автобуси. На място има паркинг за автомобили.

  • Разстояние от летище Кеплавик до Синята Лагуна: 23 км. (прибл. 20мин.)
  • Разстояние от Рейкявик до Синята Лагуна: 47 км. (прибл. 50мин.)

Упътвания за транспорт с автомобил ще намерите на картата по-долу.

Организиран транспорт с автобус

Туристическа фирма Reykjavik Excursions прави почасови трансфери от/до Синята Лагуна срещу допълнително заплащане. Разписание може да намерите тук.

Туристическа фирма Gray Line също извършва подобни трансфери срещу допълнително заплащане. Разписание може да намерите тук.

Последната фирма, извършваща такива трансфери срещу заплащане е BusTravel Iceland. Разписание и цени ще намерите тук (изберете Blue Lagoon Bus).

Когато трансферът е от Рейкявик, той може да бъде направен от автобусния терминал на туроператора или от Вашият хотел/хостел. Заплащането става в брой в ISK на автобусния терминал на съответната фирма.

Онлайн резервации

Преди посещение се изисква задължителна резервация, която се прави онлайн.

При резервацията посетителите избират типа билет, който искат да закупят. Необходимо е да посочите:

  • приблизителния час, в който смятате, че ще пристигнете в Синята Лагуна.
  • брой посетители
  • необходим ли ви е транспорт до лагуната
  • желаете ли да направите резервация и в ресторанта към Синята Лагуна
  • желаете ли да резервирате масажи, каквито също се предлагат в Синята Лагуна срещу допълнително заплащане

В края на резервационния  процес се извършва предварително плащане. Приемат се дебитни и кредитни карти VISA, MasterCard и American Express.

Съвет при посещение: Ако все пак отидете до Синята Лагуна и нямате предварителна резервация, можете да я направите от смартфон или таблет на място преди да влезете, в случай че времето за посещение е свободно. Синята Лагуна се стреми да регулира броя посетители на ден и по часове, затова има часове, посочени като „fully booked“.

В случай, че не желаете да прекарате време във водата, а само да разгледате комплекса, Синята Лагуна предлага обиколка с гид срещу заплащане. Турът е с продължителност 40 мин. По време на разходката ще научите как е формирана Синята Лагуна, каква е историята ѝ, ще разберете повече за вулканичната дейност в Исландия и за засъхналата лава, обграждаща лагуната.

Местоположение и упътвания

Указания за стигане до Синята Лагуна: От главната магистрала 41, свързваща Кеплавик и Рейкявик, завийте на отклонението за Гриндавик и следвайте знаците за „Blue Lagoon” (на около 10км от магистралата).

Центриране
Трафик
Колоездене
Транспорт
Google MapsИзтегли упътвания

Ресторант „Лава“

Синята Лагуна разполага със собствен ресторант. Мястото е изискано и спокойно, но цените са много високи. Възможно е да внесете в комплекса собствена храна, но няма обособено място за нейната консумация. Въпреки това посетителите често си носят храна и напитки, за да избегнат посещение на ресторанта.

В ресторанта можете да обядвате всеки ден до 16 ч. Вечеря се сервира след 17 ч. За вечеря не се изисква официално облекло.

Приложения за смартфон или таблет

HERE WeGo

HERE WeGo са карти и офлайн навигация, поддържани от група немски автомобилни производители. Те са добра алтернатива на Google Maps, особено при пътуване в чужбина, където връзката с интернет може да е проблем. Въведете дестинация и приложението ще ви покаже най-добрия начин за придвижване – с автомобил, велосипед, пеша или градски транспорт. Най-новата версия дава възможност на пешеходците и велосипедистите да изберат маршрут в зависимост от терена – хълмист, равен и т.н. Не забравяйте предварително да свалите карта за всяка държава, която ще посетите.

Работи офлайнРаботи без връзка с интернет ако сте свалили картата предварително. Въпреки това тя осигурява допълнителни функции като трафик, отзиви и т.н.
freefreefree

maps.me

Приложение, което работи офлайн при предварително свалена карта на съответната държава, показва маршрута за стигане до зададения адрес. Можете да отбележите важните за вас обекти и адреси предварително, като го добавите в bookmarks. Така ще ви е по-лесно на място, в съответния град. Задайте желаното място и приложението ще ви покаже как да стигнете до там, колко време ще ви отнеме и какво е разстоянието.

Работи офлайнПриложението не изисква интернет, но при наличие на такъв локализирането става значително по-бързо.
freefree

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 23 февруари, 2018г.

Покажи повече This picture loads on non-supporting browsers.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация