Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 14.11.15 в АКЦЕНТИ | 0 коментара

Старият тунел под Елба (Санкт Паули) – Хамбург

Старият тунел под Елба (Санкт Паули) – Хамбург

Построеният преди повече от 100 години Стар тунел под Елба, известен още като тунелът Санкт Паули играе важна роля в историята на пристанищния град Хамбург. Той свързва центъра на града с доковете на южния бряг на реката. През него можете да преминете пеша, с колело и дори с автомобил.

Тунелът под Елба е защитен паметник от 2003г., а по случай 100-годишнината си е обявен за „Исторически монумент на Немското цивилно инженерство“. По време на Втората световна война е използван като противобомбено убежище, а южната кула е била повредена при бомбардировка.

ИнформацияСтроежМестоположениеСмартфон Apps


Времето в Хамбург

 

Информация, технически данни и преминаване

Тунелът е на дълбочина 24 метра. Състои от две успоредни тръби всяка с диаметър 6 метра и дължина 426 метра. Изходите в двата края на тунела са оборудвани с по 4 големи асансьора, които превозват както пешеходци, така и автомобили.

Максимално допустими размери за моторни превозни средства: ширина – 2,20м., дължина – 9,50м., височина – 3,40м.

Хотел Hafen Hamburg 4* се намира на брега на реката и е възможно най-близкият хотел до северния вход на тунела Санкт Паули. Ако търсите по-достъпно място за нощувка в Хамбург, то проверете цветния и модерен Prizeotel Hamburg-City – централно разположен и с отлични отзиви от гостите си.

Пешеходци и колоездачи

Тунелът е отворен денонощно (с изключение на Новогодишната нощ от 21:00 до 4:00)

Автомобили и мотоциклети

Временна организация на движението до приключване на ремонта:

Понеделник – петък

08:00 – 13:00 часа еднопосочно от St. Pauli до Steinwerder (център-пристанище)

13:00 – 18:00 часа еднопосочно от Steinwerder до St. Pauli (пристанище-център)

Затворено в събота, неделя и празнични дни

Стандартно работно време (преди започване на ремонта):

Понеделник – петък: 05:20 – 20:00 часа

Събота – 05:20 – 16:00 часа

До северния вход (център)

Линии U3, S1, S2, S3 – станция Landungsbrücken

Фериботни линии 62, 68 – спирка Landungsbrücken (Пиер 3)

Фериботни линии 72, 73, 75 – спирка Landungsbrücken (Пиер 1)

Автобус 111, 112, 608 – спирка Landungsbrücken

До южния вход (докове)

Автобус 156, 256 – спирка Steinwerder

Фериботна линия 73 – спирка Theater im Hafen

Преминаването е безплатно за пешеходци и велосипедисти.

За моторни превозни средства се заплаща 2€ на посока (макс. 2,20×9,50×3,40м.).

Асансьорите в тунела Санкт Паули - Хамбург

В двата края тунела има по 4 асансьора

 

Местоположение на Старият тунел под Елба

Изтегли упътвания

 

Изкопаване на тунела

В края на 19в. все повече работници пътували от централната част на Хамбург до пристанището на южния бряг на Елба. Това причинило затруднения за малките лодки, с помощта на които се прекосявала реката – те не успявали да поемат целия трафик, а освен това спирали работа при лошо време.

Тези фактори наложили необходимостта от нова, по-надеждна връзка между двата бряга. Така през 1901г. градската управа взела решение да построи скъпо струващото съоражение (10,7 милиона златни марки). Прокопаването започва през юли 1907г. Над 4400 души работят на обекта, който се изгражда с по популярния по това време метод с кесони. В резултат от рязката промяна в налягането при излизане на открито, над 600 работници развиват Декомпресионна (кесонова) болест, 74 са в тежко състояние, а трима мъже почиват. Официалното откриване е на 7 септември 1911г.

Полезни приложения при посещение на Хамбург

HERE WeGo

HERE WeGo са карти и офлайн навигация, поддържани от група немски автомобилни производители. Те са добра алтернатива на Google Maps, особено при пътуване в чужбина, където връзката с интернет може да е проблем. Въведете дестинация и приложението ще ви покаже най-добрия начин за придвижване – с автомобил, велосипед, пеша или градски транспорт. Най-новата версия дава възможност на пешеходците и велосипедистите да изберат маршрут в зависимост от терена – хълмист, равен и т.н. Не забравяйте предварително да свалите карта за всяка държава, която ще посетите.

Работи офлайнРаботи без връзка с интернет ако сте свалили картата предварително. Въпреки това тя осигурява допълнителни функции като трафик, отзиви и т.н.
freefreefree

FOURSQUARE

Може би най-известното приложение за намиране на ресторанти, барове, клубове, магазини и какво ли още не. Намерете най-популярните места около вас, където и по света да се намирате, прочетете ревюта от посетители и използвайте напътствията, за да стигнете до избраното заведение.

Изисква постоянна връзка с интернетПриложението няма да стартира в зони без мобилно покритие или Wi-fi. Употребата му в роуминг ще се отрази сериозно на сметката Ви!
freefreefree

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 29 юли, 2016г.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация