Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 11.02.17 в ВИЗИ | 0 коментара

Туристическа виза за Шри Ланка

Туристическа виза за Шри Ланка

Шри Ланка или Цейлон, както е било името на страната до 1972г., е все по-популярна екзотична и дива дестинация през последните години. Много туристи идват тук, за да наблюдават слонове и леопарди в националните паркове, да посетят Свещения храм на зъба на Буда, някой друг от множеството храмове, чаените плантации и др. За да посетят Шри Ланка, българските граждани се нуждаят от виза, за щастие процедурата по кандидатстване за туристическа виза не е сложна – преминава изцяло онлайн, а снимка дори не е необходима.

ИнформацияДокументиПоследователностУказанияЦенаСъветиПосолстваОтказиПолети и хотели

Информация

Кандидатстването и издаването на виза за Шри Ланка протича изцяло онлайн, а получаването на потвърждение отнема около един ден. Можете да започнете подготовка за виза по всяко време, като резервацията на билет не е необходимо условие. Практиката показва, че почти винаги се стига до успешно издаване на виза, което позволява кандидатстването да стане дори след като вече сте закупили самолетния си билет. Осигуряването на медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ също не е задължително условие, но е добре да си направите такава (това е препоръчително при всяко пътуване зад граница). Застраховка можете да поръчате лесно и удобно онлайн с безплатна доставка.

Процедурата е изключително улеснена, тъй като не се изисква представяне на документи като акт за раждане, покана, банкови извлечения от лични сметки и други, каквито често се изискват при кандидатстване за виза за други държави. Получената туристическа виза е с право на престой до 30 дни. Можете да изберете виза за многократно влизане в страната, ако програмата на пътуването ви го налага.

Полети от България и хотели в Шри Ланка

Намирането на изгоден полет и удобно място за настаняване са двете най-важни организационни задачи, като изключим осигуряването на виза.

Макар Шри Ланка да разполага с цели три международни летища, почти сигурно ще пристигнете на Международно летище Коломбо (известно още като „Bandaranaike“ и „Katunayake“). Qatar Airways предлагат най-удобния и бърз полет от София до Коломбо, само с едно прекачване – в Доха. Алтернативен вариант е полет на flydubai (през Дубай), но връзката е налична само в определени дни от седмицата. Най-евтин вариант е полета София-Дубай-Доха-Коломбо, който е комбинация от WizzAir и Qatar Airways. С този вариант ще се наложи да прекарате един почти цял ден в Дубай или Доха, но това лесно може да се превърне от недостатък в предимство. Обърнете внимание, че двете авиокомпании кацат на различни летища в Дубай – WizzAir на летище Ал Мактум, а Qatar Airways на Международно летище Дубай

Изборът на място за нощувка е тясно свързан с целта на посещението ви в Шри Ланка. По тази причина е най-удачно да потърсите изгоден хотел/къща за гости в HotelsCombined – сайт, сравняващ офертите на почти всички онлайн платформи за резервация на хотел. Когато изберете мястото, ще бъдете пренасочени към предпочитания от вас сайт за резервация (ние препоръчваме да използвате Booking.com).

Повече за избора на хотелска резервационна система можете да прочетете в този материал на Лудия Пътешественик.

Необходими документи

За издаване на виза: международен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на пристигане

Запишете се за бюлетина!

[newsletter]

Последователност

Закупуването на самолетен билет не е необходимо условие за получаване на виза, но можете спокойно да го направите предварително (ако попаднете на добра цена или промоция), след което да преминете през бързата процедура по кандидатстване.

Действията стъпка по стъпка:

1Планирайте най-общо пътуването си до Шри Ланка – добре е да имате примерна дата на пристигане, която да посочите в онлайн формуляра

2Попълнете и подайте онлайн формуляра за виза, като се регистрирате в електронната система за пътуване „Electronic Travel Authorization System“ (накратко ETA). Ако с вас пътува дете, въведете неговите данни в същия формуляр – има отделна секция „Child information in parent’s passport“. Първо кликнете върху квадратчето с надпис „Enable“, за да активирате секцията.

3Ако пътувате сами или само с 1 придружител, в онлайн формуляра изберете опцията „Apply for an Individual“ и задължително посочете адрес на пребиваване в Шри Ланка. Това налага към момента на кандидатстване за виза да знаете поне едно от местата, където смятате да нощувате (къща за гости или хотел), за да посочите този адрес. При пътуване с повече хора, можете да кандидатствате за групова виза (изберете опцията „Apply for Group“), в този случай полето за въвеждане на адрес не е задължително. Въпреки това е по-добре да предоставите адрес, ако разполагате с такъв.

4Преглед и евентуална корекция на въведените данни – преди да подадете формуляра, имате последна възможност за преглед и коригиране на въведената информация. След финализиране на регистрацията корекции не са възможни, освен ако не подадете нов формуляр и не заплатите повторно таксата за виза (след най-малко 24 часа).

5Заплащане на консулската такса за издаване на виза (обърнете внимание, че сумата не се възстановява при отказ за издаване на виза) – най-удобно и лесно е да заплатите таксата предварително, преди пристигане в Шри Ланка – може да го направите с банкова карта MasterCard, Visa или American Express. Към септември 2016 г. таксата за виза за български граждани е 35 USD. Има възможност за заплащане на таксата и на място в Шри Ланка, но ако изберете този вариант, рискувате да чакате на дълги опашки на летището.

6След попълване на формуляра ще ви бъде изпратено уведомление на електронната поща, че заявката за виза е получена. Това не означава, че сте одобрени! Първият email, който ще получите се нарича „ETA acknowledgment“ и съдържа следния текст:

Dear Mr/Mrs/…

Your ETA application to visit Sri Lanka has been received.

Your reference number is: …

You will receive a response for your application within 24 hours.

You may make inquiries only after 24 hours of submission of your ETA application.


7Одобрение – следващата стъпка е в срок до 24 часа от попълване на формуляра да получите т.нар. „ETA approval notice“. Разпечатайте одобрението и го носете със себе си в Шри Ланка. Възможно е имиграционните служители на летището въобще да не го поискат, но въпреки това го носете в паспорта си. При влизане в страната ще проверят документите ви и дали имате „ETA approval notice“ (обикновено по електронен път), след което ще поставят печат в паспорта ви. Полученото по и-мейл одобрение съдържа следния текст:

We are pleased to inform that your application for ETA has been approved.

Print Date: …………………
ETA No: …………………
Name: …………………
Nationality: …………………
Passport No: …………………
Purpose of Travel : …………………
Visit Type : Single / Double / Multiple.
Validity of ETA: ETA must be utilized before …………………

This ETA allows you entry in to Sri Lanka for the purpose mentioned in your application. Please produce your passport together with return air ticket and proof of sufficient funds to the Immigration officer at the port of entry in Sri Lanka. You may be granted 30 days visa on arrival. If you wish to extend your stay in Sri Lanka beyond 30 days, an extension can be obtained. Please visit www.eta.gov.lk for more information.

We wish you a pleasant stay in Sri Lanka.


8Проверка статуса на вашата заявка за виза – през системата ETA бързо и лесно можете да проверявате статуса на заявката си. За целта е нужно да разполагате с номера на потвърждението, коeто сте получили по email. Тук се въвеждат също номер на паспорт и националност.

Такса за издаване на виза за Шри Ланка

Цената на визата за Шри Ланка за български граждани е 35 USD. Както е посочено по-горе, можете да я заплатите предварително с карта (приемат се MasterCard/Maestro, Visa/Visa Electron и American Express).

Указания за попълване на онлайн формуляра

Формулярът се попълва на английски език. Има задължителни въпроси (отбелязани със *), както и такива, които не са задължителни. При попълване на формата подходете с внимание, тъй като след изпращане на заявката, не е възможно да се правят промени. Ако се наложи да коригирате нещо, ще се наложи да изчакате поне 24 часа и отново да заплатите таксата за издаване на виза. За случаите, когато кандидатствате индивидуално (опцията „Apply for an Individual“) трябва да разполагате с адрес на пребиваване в Шри Ланка т.е. да посочите поне едно място за настаняване в страната. Ако сте избрали опцията „Apply for Group“, системата ще ви пусне по-нататък, дори и да не въведете адрес на пребиваване.

Информация, която се попълва в онлайн формуляра

Лична информация

 • Вашите имена
 • Дата на раждане
 • Пол
 • Националност
 • Държава и място на раждане
 • Професия (не е задължително)
 • Номер на паспорт
 • Дата на издаване на паспорта
 • Дата на валидност на паспорта

Секция „Child information in parent’s passport” – Ако пътувате с дете/деца под 16 г., е необходимо да посочите сходна информация и за тях.

Информация за пътуването

 • Дата на пристигане в Шри Ланка
 • Цел на пътуването – тук е необходимо да изберете опцията “Sightseeing or Holidaying
 • Изходна точка на отпътуване (не е задължително)
 • Авиокомпания / Кораб (не е задължително)
 • Номер на Полет (не е задължително)
 • Ваш адрес в страната на постоянно пребиваване
 • Адрес в Шри Ланка
 • Ваш email адрес – въведете валиден адрес на електронна поща, тъй като на него ще получите уведомление, че заявката ви е приета успешна, а в последствие и самото одобрение за виза
 • Актуален телефон

Задължителни въпроси

Следват три въпроса, на които е необходимо да отговорите с „No”, ако кандидатствате за първи път за виза за Шри Ланка:

 • Имате ли валидна виза за Шри Ланка?
 • Понастоящем намирате ли се в Шри Ланка с валидна виза или вашата виза е удължена?
 • Имате ли виза за многократно влизане в Шри Ланка?

Полезни съвети при пристигане на летището в Коломбо

При внос на валута на стойност над 15 000 долара и на повече от 5000 шриланкийски рупии, сумите се декларират.

Забранен е вносът на наркотици и оръжия.

Не е позволено внасянето на храна в страната.

Ако носите със себе си лекарства, носете и рецепта от лекар, че са ви предписани.

Козметика – в страната може да внесете само 250 мл. тоалетна вода и малко количество парфюм.

Запишете се за бюлетина!

[newsletter]

Посолство на Шри Ланка

В България няма посолство на Шри Ланка, но има Консулство с почетен консул Борислав Сарандев.

Адрес: 1000 София, бул. „Цар Освободител”  № 8, ет. 5
тел.: +359 2 44 014 44

Посолство на България в Шри Ланка

В Шри Ланка няма посолство на Р. България. Обслужващото посолство за Шри Ланка се намира в Индия:

Посолство на България в Индия
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Тел. за спешни случаи: +91 9910999498

Местоположение на посолството и консулската служба

Центриране
Трафик
Колоездене
Транспорт
Google MapsИзтегли упътвания

Възможни причини за отказ на виза

В случай на отказ от издаване на виза системата изпраща т.нар. „Referral notice“. Причини за отказ могат да бъдат:

вече притежавате валидна виза за пребиваване или за многократно влизане в Шри Ланка (за да кандидатствате за нова е необходимо първо да изтече старата)

вече се намирате на територията на Шри Ланка и не сте подали предварително онлайн формуляр за кандидатстване

превишили сте престоя си в Шри Ланка

Полезни връзки

 

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 2 март, 2018г.

Покажи повече This picture loads on non-supporting browsers.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация