Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 29.03.18 в АКЦЕНТИ | 0 коментара

„El Ateneo Grand Splendid” в Буенос Айрес – една от най-красивите книжарници в света

„El Ateneo Grand Splendid” в Буенос Айрес – една от най-красивите книжарници в света

Когато сте в Буенос Айрес, не пропускайте да посетите „El Ateneo Grand Splendid”. Това не е просто книжарница – тя е призната за една от най-красивите в света! Тя се помещава в сграда със 100-годишна история, в която се намирал бившият театър „Teatro Grand Splendid” и дължи блясъка си именно на архитектурата, светлината, запазените завеси и балкони, характерни за театъра. Някогашната сцена сега е кафене, таванът и стените са красиво декорирани, а по рафтовете има хиляди книги.

Оригиналната сграда е дело на архитектите Перо и Торес Арменгол, а в последствие е реконструирана в сегашния ѝ вид от архитекта Фернандо Мансоне. Книжарницата се посещава повече от туристи, отколкото от местни жители, дошли да купуват книги. Причината за това е именно историята на сградата и славата, която има „El Ateneo Grand Splendid”.

ИнформацияМестоположениеНапътствия за сигурностСмартфон приложения


Времето в Буенос Айрес

Незначителна Облачност
25-04-18 0%
Незначителна Облачност
Макс 26° / Мин 21°
Вероятност за Гръмотевична Буря
26-04-18 60%
Вероятност за Гръмотевична Буря
Макс 25° / Мин 22°
Гръмотевична Буря
27-04-18 100%
Гръмотевична Буря
Макс 25° / Мин 17°

Информация за посещение

Страница в официалния туристически сайт на Буенос Айрес: turismo.buenosaires.gob.ar

Онлайн магазин на верига El Ateneo: www.yenny-elateneo.com

Телефон: +54 11 4813-6052

Адрес: Av. Santa Fe 1860, Capital Federal, Buenos Aires

Работно време

Понеделник – четвъртък: от 9:00 до 22:00 часа

Петък – събота: от 9:00 до 24:00 часа

Неделя: от 12:00 до 22:00 часа

Буенос Айрес е красив, но не и безопасен град. Нерядко туристи стават обект на обир или измама. Библиотеката се намира на границата на потенциално опасна зона, затова е обмислете възможността да вземете такси до там.

Други възможни начини да стигнете до „El Ateneo Grand Splendid“ са метрото (спирка „Callao“ на линия D) и Hop-on Hop-off автобус (спиркa „Recoleta” е на ~15 минути пеша).

 

Книжарницата може да се посети и разгледа абсолютно безплатно, без ангажимент за покупка.

Цените в кафенето, разположено на сцената, обаче са високи.

 

NH City Hotel е с прекрасна локация в центъра на Буенос Айрес, буквално на минути от Plaza de Mayo и San Telmo market. На покрива на хотела има басейн с хубава гледка към града. Стаите разполагат със сейф (нещо много ценно за град като Буенос Айрес, където обирите в хотели не са непознати), климатик, сешоар и безплатен интернет.

Местоположение

Центриране
Трафик
Колоездене
Транспорт
Google MapsИзтегли упътвания

Мерки за сигурност в Аржентина

Измамите в Аржентина стават често и под най-различна форма. По-долу ще намерите няколко съвета за „оцеляване“ в Буенос Айрес.

1Такситата – Една от най-честите измами е да ви излъже шофьор на такси. За да сте сигурни, че сте избрали коректно такси, спирайте такива, които имат реклама на задната врата на купето. Няма значение каква точно е рекламата, може да е дори само телефонният номер на компанията. Когато се качите в колата, обърнете внимание дали шофьорът е пуснал брояча. Ако забележите, че цената се покачва прекалено бързо, помолете шофьора да отбие и слезте, преди да се е натрупала прекалено висока сума.

2Фалшиви банкноти – в обръщение са голямо количество фалшиви пари. Истинските банкноти могат да бъдат разпознати по холограмната лента, която трябва да прозира през хартията и да светлоотразява, както и воден знак, разположен в горния ляв ъгъл. Много от фалшивите банкноти са отпечатани неясно или боята по тях е размазана, което си личи при внимателен преглед. Ако върху банкнотата е изобразен лика на Евита Перон, прокарайте пръст по косата – в тази част повърхността на банкнотата трябва да е грапава.

3Плащане в брой – възможно е когато ви връщат ресто измежду банкнотите да има фалшиви. Винаги се опитвайте да плащате с точната сума или близка до нея.

Когато плащате нещо, преди да подадете банкнотата на търговеца, я огледайте внимателно и демонстративно, като опитате да запомните номера ѝ (цифрите са вертикално разположени в единия край). Така, ако търговецът я вземе и ви каже, че банкнотата е фалшива, тъй като междувременно я е подменил с друга, ще можете да реагирате, знаейки номера на вашата банкнота.

Възможно е да платите 50 песо, а продавачът да твърди, че сте му дали 5, като междувременно е подменил бързо банкнотата ви. За да се предпазите от такава ситуация, снимайте пред него банкнотата, преди да му я дадете или кажете на глас „Давам ви … песо”.

4Улични джебчии – Често срещан опит за ограбване е, ако някой „случайно” ви напръска с кетчуп и започне да ви чисти. Докато се усетите, парите ви вече ще са у него. В такива ситуации се отдалечете веднага, без да мислите за изцапаните си дрехи. Подобен начин за кражба е, когато вървите по улицата, някой „случайно” да се спъне и да „полети” към вас.

Избягвайте разходки по тъмно, по пусти улици, за да не станете лесен обект на обир.

В Буенос Айрес се срещат т.нар. деца „пирани” – когато видят чужденец или сам човек, го заобикалят и докато се усети, му взимат всичко ценно.

Смартфон приложения

Viber

Функцията Viber Out на популярното едноименно приложение все още не се радва на много потребители. При пътуване извън Европейския съюз обаче, функцията може да е особено полезна. Срещу предварително закупен ваучер (минимум 5€) ще провеждате разговори до България на цени: 0,03€ за всички фиксирани оператори и 0,11€ за мобилните оператори. Човекът, на който се обаждате, не е необходимо да има инсталирано приложението, той дори няма да разбере, че се обаждате през Viber, тъй като ще получи входящо обаждане от вашия мобилен номер. Остава само да намерите безплатен безжичен интернет…

Изисква постоянна връзка с интернетЗа да провеждате разговори, както безплатни, така и платени, ви е необходима високоскоростна интернет връзка.
freefreefree

HERE WeGo

HERE WeGo са карти и офлайн навигация, поддържани от група немски автомобилни производители. Те са добра алтернатива на Google Maps, особено при пътуване в чужбина, където връзката с интернет може да е проблем. Въведете дестинация и приложението ще ви покаже най-добрия начин за придвижване – с автомобил, велосипед, пеша или градски транспорт. Най-новата версия дава възможност на пешеходците и велосипедистите да изберат маршрут в зависимост от терена – хълмист, равен и т.н. Не забравяйте предварително да свалите карта за всяка държава, която ще посетите.

Работи офлайнРаботи без връзка с интернет ако сте свалили картата предварително. Въпреки това тя осигурява допълнителни функции като трафик, отзиви и т.н.
freefreefree

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!


Последна актуализация: 29 март, 2018г.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация