Pages Menu
НАВИГАЦИЯ

Публикувано от на 16.03.18 в НАПЪТСТВИЯ, ТИЙЗЪР | 0 коментара

Наръчник за наемане на автомобил

Наръчник за наемане на автомобил

За повечето българи наемането на автомобил все още е непопулярен начин за придвижване. По света обаче това е рутинна дейност и пътуващите по работа или с цел туризъм без притеснение прибягват към нея, когато е необходимо. Тук ще ви запознаем с най-важните правила и ще дадем своите препоръки относно Rent-a-car услугите, базирани на личен опит.

ДокументиНапътствия и съветиКомпанииКатегорииЗастраховкиРезервационни системи

Изисквания и документи

Наемането на автомобил е възможно при определени условия и след представяне на следните документи:

Кредитна карта

Притежаването на кредитна карта е задължително условие, за да получите автомобила. Сумата, която ще бъде блокирана (но не изтеглена!) от картата ви варира в зависимост от избраните категория и застраховка. За най-луксозните возила се изискват по две карти, едната от които златна или платинена.

Обърнете внимание, че картата трябва да е на името на основния шофьор!

Карти от типа MasterCard Debit, Vpay, VISA Electron, дебитни карти с овърдрафт и др. могат да бъдат приети от системата в момента на резервацията, но по всяка вероятност ще ви бъде отказано наемането на автомобил, когато се явите на гишето.

Възраст на шофьора

Повечето компании имат изискване към минималната и максималната възраст на шофьора. Обикновено лица под 19 и над 85 години нямат право да наемат автомобил, докато младите (от 19 до 22-25г.) и по-възрастните шофьори (над 65г.) трябва да заплатят по-висока цена за задължителната застраховка.

Шофьорска книжка

За да използвате своята шофьорска книжка в чужбина, трябва тя да има английски превод (българските документи са двуезични и изпълняват това условие).

Преди да отпътувате се уверете, че в държавата, където смятате да наемете автомобил, се признават български шофьорски книжки – това със сигурност са всички страни-членки на ЕС и Европейската икономическа общност. В противен случай ще ви е необходима международна шофьорска книжка, която се издава от СБА (съюз на българските автомобилисти). Необходимите документи са: Свидетелство за управление на МПС, контролен талон и паспортна снимка. Международните шофьорски книжки са валидни само в комбинация с вашето свидетелство за управление на МПС и НЕ важат за територията на държавата, в която са издадени!

В редки случай, може да ви бъде поискан документ с вашият адрес, изписан на латиница. За съжаление, българските документи за самоличност (задграничен паспорт, лична карта, шофьорска книжка) не разполагат с такава информация. Обяснете това на служителя и се опитайте да покажете, че предоставения от вас адрес съвпада с този от документите ви (използвайте числата – блок, апартамент, улица №).

Напътствия и съвети

Най-важната особеност при наемане на автомобил е, че човекът, на чието име е резервацията, основният шофьор, както и притежателят на кредитната карта трябва да са едно и също лице. Допълнителните услуги, които не сте избрали по време на резервацията можете да добавите в офиса в деня на наемане.

В офиса на компанията, ще подпишете договор за наем, който ще използвате като документи на автомобила (няма да получите талон, застрахователни полици, технически преглед и др.). Информирайте се подробно за вида на автомобила, какво гориво използва, къде е паркиран и къде трябва да го върнете. Ако сте заплатили за застраховка от трета страна, не се поддавайте на убежденията от страна на персонала, че трябва да сключите предлаганата от тях застраховка, защото е по-добра. Същото важи и в случай, че вече сте взели решение да не доплащате за по-голямо покритие.

Преди да потеглите направете снимки от всички страни, включително на интериора. Проверете дали всеки един дефект по боята е описан в протокола, който сте получили. Дори при най-малки разлики сигнализирайте на служителите на паркинга, за да бъде отбелязан пропуснатият дефект. Също така проверете дали резервоарът е с посоченото в протокола количество гориво.

Когато връщате автомобила настоявайте да бъде направен оглед във ваше присъствие и отново направете снимки от всички страни, независимо от уверението, че всичко е наред. Снимките са особено важни в случай, че е невъзможно огледа да бъде извършен пред вас (бързате за полет, служителя е зает или връщането става извън работно време).

По-долу ще намерите отговори на въпроси, които може да ви касаят:

Политика за горивото

В повечето случай политиката е „Вземи пълен – върни пълен“. Това означава, че преди да върнете автомобила трябва да се уверите, че резервоара е пълен. Съществуват и други опции, като „Вземи пълен – върни празен“, „Върни на 1/2 пълен“ и др. Винаги пазете касовите бележки от зареждането на автомобила, това ще ви е от полза при евентуален спор.

Някои автомобили имат проблем с отчитането на горивото при малки досипвания – например ако стрелката е паднала само с 1 деление и вие допълните резервоара, може това да не бъде отчетено от датчиците. Препоръчваме ви последното зареждане да е в радиус от 10-20км от мястото за връщане и да имате поне 1/4 свободно място в резервоара, за да не изпадате в ситуация от която трудно можете да излезете без наказателна такса.

Наемане/връщане извън работно време

Повечето компании за коли под наем предлагат опцията да върнете автомобила извън работното време на избрания от вас офис. Това става, като паркирате на обозначените за това места и поставите ключа в специален автомат (който отчита точна дата и час). Автоматът ще намерите на паркинга, където сте паркирали върнатия автомобил или около офиса/гишето на компанията (напр. в терминала на летището).

Наемането на автомобил извън работно време е по-рядка практика. Дори определен офис на компанията да предлага тази услуга, тя обикновено е достъпна само за редовни клиенти с членски карти.

 

Оператори без офис на летището

Понякога най-изгодните оферти за автомобил са от компании, които нямат офис на летището или гарата, от където искате да наемете колата. Те оперират на принципа „Meet & Greet“ – на летището ще ви посрещне човек с табела или има обособен сборен пункт. Когато пристигнете ще бъдете откарани до най-близкия офис на компанията, ще подпишете договора и потеглите с автомобила. Връщането става по аналогичен начин – откарвате автомобила до офиса, от където ще бъдете превозени до терминала от служител на компанията.

Допълнителен шофьор

Не е позволено да предоставяте управлението на друг човек, освен ако не сте платили такса „втори шофьор“ и името му не е вписано в договора за наем. Това може да създаде проблем не само при инцидент, но и при случайна проверка от Пътна полиция.

6/7-местни автомобили, ванове, бусове и джипове

Често, когато сте на екскурзия, групата ви надвишава 5 души. В този случай можете да наемете кола с повече места или пътнически ван или бус. Тези превозни средства са по-непопулярни и по тази причина операторите разполагат с по-малки наличности в автопарка си, което означава осезаемо по-високи цени. Препоръчваме ви, ако е възможно, да наемете два или 3 малки автомобила

Напускане на страната/посещение на острови

Ако планирате пътуване в извън страната на наемане или да качите автомобила на ферибот, то е желателно да се запознаете с правилата на съответната компания. В някои случаи има ограничения, такси или дори пълна забрана за това.

Пътни глоби

В случай, че бъдете хванати в нарушение от камери на Пътна полиция, компанията за автомобили под наем ще си удържи административна такса (от кредитната карта, директно и без предизвестие), за това, че е съдействала на органите на реда. Тази такса не е за самата глоба, нея трябва да заплатите сами в случай, че получите акт по пощата.

Ако бъдете глобени от пътен полицай, няма да ви бъде начислена административна такса, но най-вероятно ще се наложи да платите глобата на място.

Пътни такси, винетки, паркиране, данъци

В страните, където се изисква пътен данък или винетка, те ще са включени в цената на автомобила. Всички тол такси за преминаване през градове, по магистрали, мостове и тунели ще трябва да заплатите сами. Същото важи и за таксите за паркинг.

Зимни гуми, вериги и задължителни принадлежности

Автомобилът ви ще бъде оборудван с всичко, което се изисква по закон в съответната държава – аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка, резервни крушки за фаровете, вериги за сняг, зимни гуми и др. В случай, че напускате страната, трябва сами да се информирате за изискванията в държавата, където отивате.

Допълнително оборудване

Детски столчета, багажници за ски/велосипеди, допълнителни багажници, навигация и други екстри могат да бъдат наети срещу доплащане, в случай, че са налични.

Задължителни и допълнителни застраховки

В базовата цена за наем на всеки автомобил са включени няколко задължителни застраховки: Автокаско (Collision Damage Waiver или CDW), Защита от кражба (Theft Protection) и Гражданска отговорност (Third Party Liability/Insurance). За първите две обаче, се изисква самоучастие в случай на щета/кражба, което е с определен лимит (Excess) в зависимост от класа на наетия автомобил, обикновено между 700€ до 3500€. Обърнете внимание, че част или цялата сума за самоучастие ще бъде блокирана от кредитната ви карта, когато взимате автомобила (това е една от основните причини да се изисква кредитна карта). Задължително се уверете, че лимитът на картата ви ще покрие необходимата сума, а при нужда надвнесете сума, така че да нямате проблем при наемането.

Операторите за коли под наем предлагат редица допълнителни застраховки, всяка от които струва по няколко € на ден. С тях можете да занижите или свалите до 0 лимита за самоучастие. Също така можете да добавите услуга „Помощ на пътя“, която покрива смяна на спукана гума и репатриране при техническа повреда. Нито една от изброените застраховки не покрива щети по гумите, стъклата, покрива и пода на автомобила. За този вид щети има отделна застраховка.

Допълнителните застраховки са много по-изгодни при независимите брокери за автомобили под наем. Ще дадем пример с Auto Europe, където се предлагат от 1 до 3 пакета според избраните автомобил, компания и покритие:

INCLUSIVE PACKAGE - това е пакет със стандартните условия

REFUNDABLE EXCESS PACKAGE - този пакет покрива лимита за самоучастие

REFUNDABLE EXCESS WITH SUPER COVER - покрива всички щети включително по стъкла, покрив, под и гуми

Случаят със сключване на застраховка с трета страна (напр. брокер) е по-особен. При настъпване на щета, част или цялата сума на самоучастието ще бъдат изтеглени от кредитната ви карта от компанията за автомобили под наем. Тя трябва да бъде възстановена от застрахователната компания или брокера, по ред, който е описан в потвърждението на резервацията ви.

Заплащането за допълнителни покрития на застраховката е лично решение и е по-оправдано в случаи, когато планирате продължително градско шофиране, успоредно паркиране на улицата и посещение на черни пътища. Ориентировъчно, за увреждане на 1 детайл, при „Excess“ от 1000€, ще бъдете таксувани между 100 и 200€.

При щети по автомобила винаги уведомявайте Пътна полиция, Оператора на коли под наем и застрахователя по допълнителната застраховка (ако имате такава).

Запишете се за бюлетина!

[newsletter]
 

Компании за автомобили под наем

Когато започнете търсене в сайт за намиране на автомобили под наем, ще останете с погрешното впечатление, че имате избор измежду десетки компании, но истината е, че повечето от тях са подбрандове на най-големите световни оператори. В някои случаи се срещат малки, независими компании, които обикновено оперират само на местно ниво (на определено летище, град, държава или регион). Разпределението, без да претендираме за изчерпателност, е следното:

Avis/Budget - към групата спадат още Payless, Maggiore

Sixt - към групата спада и Flizzr

Europcar - към групата спадат още Keddy, Buchbinder, Goldcar

Herz - към групата спадат още Thrifty, Firefly, Dollar

Enterprise - към групата спадат още National, Alamo

Локални оператори - Sicily by Car, Surprice и др.

Категории автомобили под наем

Всяка резервация за автомобил под наем включва вида на избраното превозно средство под формата на 4-цифрен код. В случай, че операторът не разполага с автомобил, покриващ тези параметри, той е длъжен да ви предложи по-висок клас кола без допълнително заплащане.

Международната класификация за rent-a-car (ACRISS) използва 4-буквени кодове, всяка буква от които определя даден параметър на автомобила. Първата буква е за категорията, втората за вида на купето, третата за вида на трансмисията и четвъртата за използваното гориво и наличието на климатик.

Така например ако избран автомобил е клас EDAV, това означава, че е „Икономичен“ клас, с 4/5 врати, автоматична скоростна кутия и бензинов двигател с климатик.

Компаниите (и брокерите) за автомобили под наем често предлагат на клиентите си измислена от тях, опростена категоризация, която включва класове като „Мини“, „Икономичен“, „Компактен“, „Среден“, „Фамилен“, „Луксозен“, „Спортен“, „SUV“, „Комби“, „Миниван“, „Ван“, „Кабрио“, „Премиум“ и т.н. Тези класове са просто информативни и дадени автомобили могат да попаднат в различен „клас“ по преценка на даден оператор. Към тази класификация обикновено са прибавени още данни като автоматична/ръчна скоростна кутия, с/без климатик, 2/3 или 4/5 врати и т.н.

Обърнете внимание, че във ваучера, който ще получите след края на резервацията (и с които ще наемете автомобила) задължително присъства 4-буквения код по ACRISS, но рядко присъства измислената от компанията „класификация“. Задължително се запознайте с предоставения код и при драстични разминавания с обещаното се свържете с доставчика възможно най-скоро. Най-честите разминавания са в размера на купето, броя на вратите и вида на двигателя.

Пример: Запазвате автомобил клас „компактен“ с 4-5 врати, автоматична трансмисия и дизелов двигател с климатик, което прави клас CDAD, но в края на резервацията (или в email-a за потвърждение) фигурира клас EBMR („икономичен“ с 2-3 врати, „неопределена“ скоростна кутия и „неопределен“ тип двигател, но с климатик). Тези разминавания са честа практика с която компанията се застрахова, в случай, че не може да предостави обещания автомобил.

Резервационни сайтове

Съществуват много платформи за наемане на автомобили, като често цените и предлаганите услуги се различават драстично в различните канали. Независимо от това, дали предпочитате да резервирате директно от сайта на компанията доставчик, специализиран брокер като Auto Europe, сайт на авиокомпания или комплексна платформа за пътувания като TripAdvisor, направете бързо проучване, за да се ориентирате по-добре в предложенията.

Предимства и недостатъци на различните канали:

Официален сайт на компанията: Най-актуалната и достоверна информация относно застраховки, условия за преминаване на граници, адреси и работни времена на филиали и т.н. Недостатък са по-високите цени, които понякога се компенсират от програми за лоялност и специални намаления. Нискобюджетните подбрандове (напр. Keddy) нямат собствени резервационни системи и се предлагат само от партньори.

Брокери: Можете да сравните цените на почти всички категории автомобили и всички оператори, включително брандове на големите компании, създадени специално за този канал. Цените често са по-ниски, а промоционалните оферти са независими и различни от тези в официалните сайтове. Предлагат се повече на брой и по-изгодни застраховки.

Сайтове на авиокомпании: Предлагат удобство при резервация на самолетен билет в комбинация с автомобил под наем. Налично е сравнение между отделни оператори, макар не толкова изчерпателно, колкото при брокерите. Промоциите обикновено са свързани с получаване на бонус точки за лоялност или ваучер за резервация на самолетни билети.

Големи туристически портали: Те предлагат всички услуги, от които се нуждаят туристите - самолетни билети, автомобили под наем, хотелски стаи, екскурзии и билети за събития. Именно затова тук ще откриете най-надеждните отзиви на потребители. Недостатък са надценките, които тези сайтове добавят.

Заключение

Наемането на автомобил е лесен и удобен начин за придвижване в места с по-слабо развита транспортна система. То ви дава гъвкавост при изпълнение на служебни задължения или изготвяне и изпълнение на план за екскурзия. Най-важните аспекти са наличието на кредитна карта на името на шофьора и документирането със снимки и протоколи от КАТ на всички заварени или причинени в ПТП дефекти по автомобила.

Тази статия ви беше полезна? Тогава се абонирайте за Email бюлетина на Лудия Пътешественик - само така ще сте сред първите, научили за новите публикации в сайта! Последвайте ни в Twitter, Facebook или Google+, където ежедневно публикуваме интересна информация!

Последна актуализация: 16 март, 2018г.

Вашият коментар

За да работи този сайт както трябва, понякога запазваме на вашето устройство малки файлове с данни, наричани бисквитки. Повечето големи уебсайтове също използват този метод.
Повече информация